Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kipróbáltuk Széll Tamás éttermét

"Ha egy világhírű séf főztjét akarjuk enni, azt sehol nem tehetjük meg ennyire olcsón"
2017. March 10.

Széll Tamás most megnyílt bisztrója, a Stand 25 a gasztrohelyszínként reneszánszát élő budapesti Belvárosi piacon két, számomra szimpatikus vonást ötvöz.

Egyrészt a helyszín megválasztásával leteszi a garast azon koncepció mellett, hogy magas minőségű ételekhez nem szükséges az előkelő éttermi környezet, azok fogyasztása a mindennapok részévé kell, hogy váljon.

Másrészt van bátorsága olyan fogásokhoz nyúlni, amelyekkel kapcsolatban általában az anyukánk vagy nagymamánk által főzött verzióra esküszünk (kivéve, ha az a szilárd meggyőződésünk, hogy mi magunk készítjük el a legjobban). Gondosan megválasztott alapanyagokkal, esetleg némi technológiai újítással a jól ismert ételek új dimenziói tárulnak fel, miközben az ember arra a következtetésre jut, hogy ezeknek mindig is ilyennek kellett volna lenniük.

A nyitást követő fokozott érdeklődés eredményeként spontán próbálkozás helyett az előzetes asztalfoglalás ajánlott, a hétköznap késő délutáni időpont és a közelgő záróra ellenére is telt házzal üzemelő bisztróba. Az étlap előételből és főételből három-három félét kínál, desszertből pedig a gesztenyepüré és somlói közül választhatunk.

A gulyáslevesnek és a rakott krumplinak már híre ment az érdeklődő közvéleményben, így azokra esett a választásom. Előbbi kis fedeles cserépedényben érkezett, a közepére halmozott szárzellerrel és reszelt marokkói citromhéjjal. Ezek az egyébiránt végtelenül tisztességes leveshez olyan többletet adtak ízben, hogy méltán nevezhető telitalálatnak.

20170307_165445

A rakott krumpli első megközelítésben és az összetevők számbavétele alapján nem különbözik a világ bármely rakott krumplijától. De.

Az íze és az állaga alapján tényleg felmerül a kérdés: miért nem ilyen a világ összes rakott krumplija? Itt jön az alapanyag és a technológia faktor: a kolbász saját fűszerezésű, az egész étel pedig a gratin dauphinoishoz hasonlóan készül – vékonyra szeletelt nyers krumpli és sok tejszín (és persze kolbász és tojás) rétegezésével kerül a tálba, hogy alacsony hőfokon, hosszú időn át sülve érjen össze az, ami összetartozik.

20170307_171106

A desszertnek választott somlói galuska is hozza a leves és a főétel által magasra tett mércét: remek. Váltakozva krémes, roppanós és puha ízfesztivál.

20170307_172836

Az árak még Hold utcai értelemben is a középmezőny felett vannak, de ha egy nemzetközi viszonylatban is komoly elismerésre szert tett séf főztjét akarjuk enni, azt sehol nem tehetjük meg ennyire olcsón.

 

Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!