Szedsz elég D-vitamint? Mutatjuk, miért fontos a szervezetnek
2021. July 10.Mostanában rengeteget hallunk a D-vitaminról, ezért érdemes egy kicsit jobban utánajárni: mire jó, illetve hogyan juttathatjuk a szervezetünkbe? Ez a vitamin szabályozza a kalcium és a foszfátok szintjét testünkben, ezzel biztosítja a szükséges tápanyagokat az immunrendszerünknek, csontjainknak, fogainknak és izmainknak. Az emberi szervezet képes a számára szükséges D-vitamin 90%-át előállítani, de csak akkor, ha elegendő mennyiségű napsütés éri a bőrünket. Télen ez nem mindig sikerül, ekkor elengedhetetlenül fontos a helyesen megválasztott étrend.
Milyen élelmiszerek tartalmaznak sok D-vitamint?
Az olajos halak, többek közt a lazac, a szardínia, a hering, a tonhal és a makréla, a vörös húsok, a gombafélék, a máj és a tojássárgája.
Mennyi D-vitaminra van szükségünk?
Egy átlagos szervezetnek napi 10 mikrogrammnyira, a túl sok D-vitamin azonban veszélyes lehet a terhes és szoptató nőkre, az idősebbekre, illetve 17 év alatti gyerekekre.
Mi a különbség a D- és D3-vitamin között?
A D-vitaminnak több alvariánsa is létezik, ezek közül a legfontosabb a D2- és a D3-vitamin. A D2-t növények állítják elő, a D3 pedig a bőrünket ért napfény hatására termelődik a szervezetünkben, valamint az állati eredetű élelmiszerekben is megtalálható. Szervezetünk számára a D3 a fontosabb, ezért a vegán és vegetáriánus étrendet követőknek érdemes valamilyen kiegészítő vitaminkészítményt fogyasztaniuk, különösen a téli a hónapokban.
Forrás: Hello!