Sűrítsünk, de hogyan? Jöjjön 5 tipp, ha túllépnél a liszten
2021. November 9.Sűríteni sokféleképpen lehet, a következő listát valószínűleg te is ki tudod egészíteni egy-egy bevált módszerrel, praktikával. Mi most a legegyszerűbb megoldásokra fókuszáltunk, lássuk, mi minden vethető be a cél érdekében!
Sűrítsünk önmagával
Főzelékeknél, levesesebb raguknál szuper módszer, ráadásul rendkívül egyszerű. Az elkészült ételből (4 személyes adag esetén) kb. 1,5 merőkanálnyit kiveszünk, leturmixoljuk, majd visszacsorgatjuk a lábasba. Kevergetve még egyet forralunk rajta, és hagyjuk besűrűsödni.
Keményítő, a gluténmentes megoldás
Sokan gluténérzékenység miatt cserélnék le a lisztet. Számukra jó megoldás a keményítő, legyen az étkezési keményítő, burgonyakeményítő vagy kukoricakeményítő. Mehet leveshez, főzelékhez, szószhoz, mártáshoz. Kevés hideg vízben keverjük simára, majd adjuk az ételhez, és főzzük még pár percet.
Tipp: Keményítő-kisokos – melyiket, mikor?
Egy-két szem krumpli
Igen, egy tartalmas krémlevesnél ez is elegendő. Főzzük együtt a levessel, majd törjük össze botmixerrel. Ezután nyugodtan adjunk hozzá tejszínt vagy más tetszőleges „krémesítő” hozzávalót.
Ki ne dobjuk a szikkadt kenyeret!
Ráadásul nemcsak prézli készíthető belőle, hanem sűrítésre is remek. Krémlevesekhez, főzelékekhez használhatjuk, a főzés végén turmixoljuk le az ételt, vagy pépesítsük botmixerrel.
Tojássárgája
Az elv ugyanaz, mint a habarásnál, csak a lisztet felváltja a tojássárgája. Fontos, hogy az így sűrített ételeket már ne forraljunk, hanem csak éppen gyöngyöztetve főzzük, sűrítsük készre, különben a tojás könnyen összeugrik. Krémlevesekhez, mártásokhoz használhatjuk.
Ez is érdekelhet: Lehet, hogy egész életünkben rosszul szedtünk ki a tojásokat a tojástartóból?