Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Só nélkül nincs étel, sőt élet sem. Izgalmas tények következnek konyhánk legalapvetőbb fűszeréről

2019. October 27.

Vajon létezik sómentes háztartás? Valószínűleg aligha. Ami nem is meglepő, hiszen olcsó alapfűszer, segítségével könnyen megoldhatjuk az ételek ízesítését és tartósítását is. Régebben azonban kifejezetten drágának számított, volt olyan időszak, amikor az azonos súlyú arannyal egy árban mérték. Sőt háborúkat is vívtak miatta, Európában és Ázsiában pedig virágzó feketepiaca volt. És az ár csak egy a sót övező számos érdekesség közül… 

 

A legtöbb baktérium nem él meg a túl sós környezetben

A régi időkben részben az adta a só értékét, hogy jól lehetett vele élelmiszereket tartósítani. A hűtés elterjedése előtt a meleg éghajlatú vidékeken a napon szárították az élelmiszereket, a hideg területeken pedig hűvösben tárolták, például barlangokban, pincékben, friss vizű patakokban. Ezekkel a módszerekkel párhuzamosan alkalmazták a sót is, hogy kivonják a nedvességet az élelmiszerekből. Sokszor sóban tették el az ennivalókat, az így tartósított élelmiszerek akár évekig is elálltak. A mai modern tudomány szerint a só azért tartósít ennyire hatékonyan, mert nem csak kivonja a nedvességet, hanem el is pusztítja azokat a mikrobákat, amelyek betegségeket okozhatnak. A baktériumokat megölő sótartalom legalább 10%, ez igen magasnak számít, összehasonlításképp a tengervíz csak 3,5%-os sótartalommal bír.

 

Só nélkül meghalnánk

Testünk sejtjeinek sóra van szükségük, hogy rendesen működjenek. Mivel a szervezet az izzadás és a kiválasztás során folyamatosan sót veszít, az elveszített sót pótolnunk kell. Túlzásba viszont nem szabad esni, a mai kor embere szinte mindig több sót fogyaszt a kelleténél.

 

Sok fajtája van, de egyik sem egészségesebb a másiknál

Rengeteg fajta só létezik. A kősó íze függ attól, hogy hol bányászták és milyen ásványok keveredtek bele. A tengeri só származási helye alapján szintén megkülönböztethető. Az összes fajta nagyjából 40%-nyi nátriumot tartalmaz, tehát nem lesz egyik se egészségesebb. Használjuk inkább azt, amelyiknek leginkább szeretjük az ízét.

 

Nem az étkezési cél az elsődleges

Ha a sóról beszélünk, elsőre valószínűleg az asztali só jut eszünkbe, ám messze nem erre használjuk fel a legtöbbet. 2018-as adatok szerint az Egyesült Államokban az összes felhasznált só mindössze 3%-áért felelt az élelmiszeripar és mezőgazdaság, az autópályák jégmentesítésére viszont 43% ment el.

 

Szerencsétlenséget jelent, ha kiöntjük a sót?

A babona szerint szerencsétlenek leszünk, ha véletlenül kiborítjuk a sót. Egy elmélet szerint Leonardo da Vincitől ered a hiedelem, ugyanis Az utolsó vacsora című festményén Júdás könyökénél egy kiömlött sótartó látható. A vacsorát követően Júdás elárulta Jézust, így vált a só kiöntése a tisztességtelenség, az árulás és a rossz szerencse jelképévé. 

 

Az viszont szerencsét hoz, ha sót szórunk a házunk sarkaiba?

Több vallásban azonban gonoszt elűző erőt tulajdonítottak a sónak. A buddhisták szerint például elijeszti a rossz szellemeket, ezért temetések alkalmával sót dobnak át a válluk felett, hogy az ártó túlvilági lények ne kísérjék haza őket. A sintoisták pedig úgy vélik, hogy a só képes egyes területek megtisztítására. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!