Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi az a Fleur De Sel? És mitől olyan különleges?

2022. január 13.

Ha fűszerekről beszélünk, a só az egyik első és legalapvetőbb dolog, ami eszünkbe juthat. Amilyen elterjedt, annyira sok fajtáját tartjuk számon az egyszerűbb tengeri sótól kezdve a rózsaszín színéről rögtön felismerhető Himalája són keresztül egészen addig a különleges francia sóig, ami aktuális cikkünk témája.

 

Minden szempontból exkluzív 

A neve lefordítva annyit tesz: „a só virágja”, és egészen különleges tengeri só. A legtöbb sófélét ugyanis gépek segítségével bányásszák a földből, ezt viszont kézzel nyerik ki a tengerből. Nagy munkaigénye, valamint egyedi íze és állaga miatt exkluzív és különleges sóféle.

Az igazi Fleur de Sel Franciaország Guérande régiójában készül az Atlanti-óceán partján, ráadásul a 9. század óta változatlan módszerrel. Ezen a környéken az óceán partja mocsaras vidék, ahol a víz hosszabb időre megáll és a só kicsapódik, ezt gyűjtik be kézzel. A sós vizet többször szűrik és tisztítják szintén kézzel, hogy a szennyeződésektől és apró élőlényektől megszabaduljanak. Ezután lepárló medencékbe töltik a vizet, ahol az elpárolog, és csak a só marad. A vékony sóréteget kézzel, nagy odafigyeléssel távolítják el, hogy az alatta lévő föld ne keveredjen bele.

 

Témába vág: Miért drága az igazi kaviár?

 

Miben más, mint a többi tengeri só?

Ha szigorúan vesszük, az összes só tengeri só, mert amit bányászunk a földből, az is ősi, kiszáradt óceánokból származik. De mi a helyzet a manapság tengeri sóként árusított sóval? Ezt is úgy készítik, hogy a tengervizet hagyják elpárologni, és a visszamaradt sót összegyűjtik. Viszont mindez gépesített eljárás, hasonlóan a kinyert só mosásához és finomításához. És itt rejlik a legnagyobb különbség, hiszen a Fleur de Selt akár középkori eszközökkel is elő lehet állítani.

 

Milyen az íze?

A forgalmazója szerint ez a sófélék kaviárja. Előállítása nemcsak munkaigényes, hanem időjárásfüggő is, ezért csak kis mennyiség készül belőle évről évre. A konyhai felhasználása ugyancsak ezt tükrözi. Nem szórják, hanem csak egy kicsit adnak belőle az ételekhez, és csak akkor, amikor igazán jól kijön és érvényesül különleges íze és állaga. Nagyobb sókristályokból áll, mint a többi só, és kimondottan tengerízű.

 

Ez is érdekelhet: 

Miért olyan drága a Himalája só?

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!