Pesztóval finomabb – így készítsd el házilag
2020. October 26.Minden hobbiszakács életében eljön a pillanat, amikor ráébred, hogy ideje nekiállni zöldfűszereket termeszteni, hiszen sokkal finomabbak a szárítottaknál, és mégsem lehet mindig cserepeset vásárolni. Ha minden jól megy, hamarosan szép termésre számíthatunk majd a balkonon vagy a kertben, többre is, mint amennyit fel lehet használni csak főzéshez. Itt jön képbe a pesztó! Nemcsak elnyeli a fűszernövényeinket, hanem finom, gyorsan elkészül, hosszú ideig eláll és sokoldalúbban felhasználható, mint gondolnánk. Nézzük, hogyan készíthetünk otthon pesztót magunknak!
Kezdjük a fűszernövényekkel!
A zöld pesztó, vagyis a pesto alla genovese a klasszikus receptúra alapján friss bazsalikommal készül, de nem kell ehhez ragaszkodnunk, hasonló pesztót más zöldfűszerből is készíthetünk. Korianderrel távol-keleti ízvilágú lesz, petrezselyemmel pedig friss, enyhén pikáns jelleget ölt. De csinálhatjuk kaporból, sőt bébispenótból vagy mentából is. Próbálkozhatunk egészen meredek ízkombinációkkal, adhatunk hozzá sárgarépát, céklát vagy brokkolit. Természetesen ezek már nem klasszikus pesztók, hanem izgalmas ízkísérletezések, a lehetőségek számának tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. Ha valamilyen fás szárú zöldség is kerül hozzá, akkor kizárólag a leveleket tegyük a mozsarunkba, hogy a pesztó állaga megfelelő maradjon.
Jöhetnek a magok!
A klasszikus recept szerint fenyőmagot kellene használnunk, de ha épp nem tudtuk beszerezni, vagy sokalljuk az árát, helyettesíthetjük dióval, mandulával, mogyoróval, tökmaggal is. Allergia esetén hagyjuk el a magokat! Az állag ugyan kissé más lesz, de egy próbát megér, hogy ne kelljen lemondani a pesztó-élményről.
Aztán a sajt…
A legmegfelelőbb a jó minőségű parmezán, mégpedig az, amit egészben veszünk, és nem az előre reszelt fajta. Ez szintén nem olcsó mulatság, a száraz, érett sajt – még ha nem is eredetjelölt parmezán – viszont elengedhetetlen. Jó hír, hogy kevés is elég belőle.
Végül pedig az olaj…
Mivel a pesztó kifejezetten kevés összetevőből áll, ezért minden komponensnek számít az íze. Ideje elővenni az extra szűz olívaolajat, azt, amit a salátánkra szoktunk locsolni. Ha variálni szeretnénk, használhatunk avokádó- vagy szőlőmagolajat is. Az ízesített olajakat ezúttal inkább kerüljük, nem biztos, hogy passzolnánk az amúgy is karakteres pesztóhoz.
Keverjük össze!
Ha kiválogattuk az összes hozzávalót, mehetnek is a mozsárba! Ilyenkor kerülhet a pesztóhoz ízlés szerint még egy gerezd fokhagyma, citromhéj, só és bors. Aprítsuk addig, amíg krémes állagú lesz. Mivel le is fagyaszthatjuk, érdemes ősszel nagyobb adagot készíteni belőle, majd kiporciózva fagyasztóba tenni télire.
Forrás: The spruce Eats