Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Olasz tudósok szerint a tészta jót tesz a szívnek

De azért az nem biztos, hogy mostantól csak spagettin kell élnünk
2017. November 8.

A sok diétázó által tiltólistára tett szénhidrátforrásnak olasz tudósok szerint éppenséggel igenis helye van egy egészséges étrendben. A kutatók szerint egy új típusú tészta (durumbúzaliszt és teljes kiőrlésű árpaliszt keverékéből készült) segít megelőzni a szívrohamokat és erősíti a szív- és érrendszer egészségét.

Ez valószínűleg azért lehet, mert az árpalisztben található béta-glükán fokozza az új erek növekedését, melyek természetes bypassként szolgálnak szívrohamok esetén.

Pisai kutatók egereken vizsgálták az elméletet. A speciálisan kifejlesztett tésztával etették őket, majd szívleállást idéztek elő náluk. Az ilyen egerek nagyobb százaléka élte túl a leállást, a szívük pedig kisebb mennyiségű károsodást szenvedett, mint a kontrollcsoport tagjaié (akik a szívleállás előtt nem kaptak a tésztából).

A kísérlet vezetője, Professor Vincenzo Lionetti, elmondta, ez volt az első alkalom, hogy természetes bypasst alakított ki egy funkcionális élelmiszer. A kollateriális artériák növekedését eddig csak műtéti úton, csontvelőből kivont vagy génterápia során fejlesztett őssejtek használatával lehetett elérni.

Viszont a kutatást nem lehet kritika nélkül elfogadni. Először is eddig csak egereken végezték el a kísérletet, és mind a tésztás, mind a tésztátlan csoportban fordultak elő halálesetek. Másodszor, léteznek kedveltebb, tudományosan jobban alátámasztott módszerek a szív egészségének támogatására (pl.: rendszeres testmozgás). Végül pedig, az a tészta, melyet az egereknek adtak, laboratóriumban előállított keverékből készült, így a sarki boltban vett szokásos tésztánk valószínűleg nem váltja ki ugyanezt az eredményt.

Amit viszont elfogadhatunk, hogy a kísérlet rávilágít arra, nem szabad mellőznünk egyik tápanyagcsoportot sem. A szénhidrátokat ugyanolyan szerves részei egy egészséges étrendnek, mint a fehérjék és rostok. Nem kell semmit elkerülnünk, csupán mértéket tartani, megtanulni, milyen tápanyagot milyen mértékben kell fogyasztani.

A szénhidrát nemcsak eltelít bennünket, de rengeteg egészséges tápanyagot és rostot ad. „Meg kell róla győződnünk viszont, hogy a megfelelő fajtát fogyasztjuk belőle.” – mondja Dr Sally Norton, szakértő. Egészséges szénhidrátforrásnak a zöldségeket és a teljes kiőrlésű termékeket javasolja.

forrás: Delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme az egyik kedvenc sült tészta receptünk, meglepetés ízbombákkal

Íme az egyik kedvenc sült tészta receptünk, meglepetés ízbombákkal

Feketeerdei sonkás-spenótos tészta mozzarellával és juhtúróval
 Finom húsgolyók, paradicsomos ragu és tészta...lehet nem szeretni?

 Finom húsgolyók, paradicsomos ragu és tészta...lehet nem szeretni?

Az október 25-i tészta világnapra egy nagy klasszikus kedvenccel, a húsgombócos spagettivel készültem
Attól, hogy egy tésztaétel egyszerű alapanyagokból áll és viszonylag gyorsan elkészül, még lehet igazán telt, gazdag ízű.

Attól, hogy egy tésztaétel egyszerű alapanyagokból áll és viszonylag gyorsan elkészül, még lehet igazán telt, gazdag ízű.

Ebbe a raguba sok-sok paradicsom került, de a hús kedvelőinek sem kell csalódnia: a tarja és a bacon csak még laktatóbbá teszi. Sokparadicsomos-tarjás tészta

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!