Olasz tudósok szerint a tészta jót tesz a szívnek
A sok diétázó által tiltólistára tett szénhidrátforrásnak olasz tudósok szerint éppenséggel igenis helye van egy egészséges étrendben. A kutatók szerint egy új típusú tészta (durumbúzaliszt és teljes kiőrlésű árpaliszt keverékéből készült) segít megelőzni a szívrohamokat és erősíti a szív- és érrendszer egészségét.
Ez valószínűleg azért lehet, mert az árpalisztben található béta-glükán fokozza az új erek növekedését, melyek természetes bypassként szolgálnak szívrohamok esetén.
Pisai kutatók egereken vizsgálták az elméletet. A speciálisan kifejlesztett tésztával etették őket, majd szívleállást idéztek elő náluk. Az ilyen egerek nagyobb százaléka élte túl a leállást, a szívük pedig kisebb mennyiségű károsodást szenvedett, mint a kontrollcsoport tagjaié (akik a szívleállás előtt nem kaptak a tésztából).
A kísérlet vezetője, Professor Vincenzo Lionetti, elmondta, ez volt az első alkalom, hogy természetes bypasst alakított ki egy funkcionális élelmiszer. A kollateriális artériák növekedését eddig csak műtéti úton, csontvelőből kivont vagy génterápia során fejlesztett őssejtek használatával lehetett elérni.
Viszont a kutatást nem lehet kritika nélkül elfogadni. Először is eddig csak egereken végezték el a kísérletet, és mind a tésztás, mind a tésztátlan csoportban fordultak elő halálesetek. Másodszor, léteznek kedveltebb, tudományosan jobban alátámasztott módszerek a szív egészségének támogatására (pl.: rendszeres testmozgás). Végül pedig, az a tészta, melyet az egereknek adtak, laboratóriumban előállított keverékből készült, így a sarki boltban vett szokásos tésztánk valószínűleg nem váltja ki ugyanezt az eredményt.
Amit viszont elfogadhatunk, hogy a kísérlet rávilágít arra, nem szabad mellőznünk egyik tápanyagcsoportot sem. A szénhidrátokat ugyanolyan szerves részei egy egészséges étrendnek, mint a fehérjék és rostok. Nem kell semmit elkerülnünk, csupán mértéket tartani, megtanulni, milyen tápanyagot milyen mértékben kell fogyasztani.
A szénhidrát nemcsak eltelít bennünket, de rengeteg egészséges tápanyagot és rostot ad. „Meg kell róla győződnünk viszont, hogy a megfelelő fajtát fogyasztjuk belőle.” – mondja Dr Sally Norton, szakértő. Egészséges szénhidrátforrásnak a zöldségeket és a teljes kiőrlésű termékeket javasolja.
forrás: Delish