Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Olasz tudósok szerint a tészta jót tesz a szívnek

De azért az nem biztos, hogy mostantól csak spagettin kell élnünk
2017. November 8.

A sok diétázó által tiltólistára tett szénhidrátforrásnak olasz tudósok szerint éppenséggel igenis helye van egy egészséges étrendben. A kutatók szerint egy új típusú tészta (durumbúzaliszt és teljes kiőrlésű árpaliszt keverékéből készült) segít megelőzni a szívrohamokat és erősíti a szív- és érrendszer egészségét.

Ez valószínűleg azért lehet, mert az árpalisztben található béta-glükán fokozza az új erek növekedését, melyek természetes bypassként szolgálnak szívrohamok esetén.

Pisai kutatók egereken vizsgálták az elméletet. A speciálisan kifejlesztett tésztával etették őket, majd szívleállást idéztek elő náluk. Az ilyen egerek nagyobb százaléka élte túl a leállást, a szívük pedig kisebb mennyiségű károsodást szenvedett, mint a kontrollcsoport tagjaié (akik a szívleállás előtt nem kaptak a tésztából).

A kísérlet vezetője, Professor Vincenzo Lionetti, elmondta, ez volt az első alkalom, hogy természetes bypasst alakított ki egy funkcionális élelmiszer. A kollateriális artériák növekedését eddig csak műtéti úton, csontvelőből kivont vagy génterápia során fejlesztett őssejtek használatával lehetett elérni.

Viszont a kutatást nem lehet kritika nélkül elfogadni. Először is eddig csak egereken végezték el a kísérletet, és mind a tésztás, mind a tésztátlan csoportban fordultak elő halálesetek. Másodszor, léteznek kedveltebb, tudományosan jobban alátámasztott módszerek a szív egészségének támogatására (pl.: rendszeres testmozgás). Végül pedig, az a tészta, melyet az egereknek adtak, laboratóriumban előállított keverékből készült, így a sarki boltban vett szokásos tésztánk valószínűleg nem váltja ki ugyanezt az eredményt.

Amit viszont elfogadhatunk, hogy a kísérlet rávilágít arra, nem szabad mellőznünk egyik tápanyagcsoportot sem. A szénhidrátokat ugyanolyan szerves részei egy egészséges étrendnek, mint a fehérjék és rostok. Nem kell semmit elkerülnünk, csupán mértéket tartani, megtanulni, milyen tápanyagot milyen mértékben kell fogyasztani.

A szénhidrát nemcsak eltelít bennünket, de rengeteg egészséges tápanyagot és rostot ad. „Meg kell róla győződnünk viszont, hogy a megfelelő fajtát fogyasztjuk belőle.” – mondja Dr Sally Norton, szakértő. Egészséges szénhidrátforrásnak a zöldségeket és a teljes kiőrlésű termékeket javasolja.

forrás: Delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme az egyik kedvenc sült tészta receptünk, meglepetés ízbombákkal

Feketeerdei sonkás-spenótos tészta mozzarellával és juhtúróval

 Finom húsgolyók, paradicsomos ragu és tészta...lehet nem szeretni?

Az október 25-i tészta világnapra egy nagy klasszikus kedvenccel, a húsgombócos spagettivel készültem

Attól, hogy egy tésztaétel egyszerű alapanyagokból áll és viszonylag gyorsan elkészül, még lehet igazán telt, gazdag ízű.

Ebbe a raguba sok-sok paradicsom került, de a hús kedvelőinek sem kell csalódnia: a tarja és a bacon csak még laktatóbbá teszi. Sokparadicsomos-tarjás tészta

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!