Mutatjuk, mikor kezdd hideg serpenyőben a főzést-sütést
Rengeteg recept kezdődik úgy, hogy felhevítjük a serpenyőt – önmagában vagy zsiradékkal. Vannak azonban olyan ételek, alapanyagok, amelyek pont azt kívánják, hogy hideg serpenyővel kezdjünk dolgozni. Melyek is ezek? Lássuk a leggyakoribb eseteket!
1. Amikor bacont sütünk
A bacon és a többi különböző szalonnaféle sok zsírt tartalmaz egy kevés hússal. Ha felhevített serpenyőbe tesszük, a zsírnak nincs elég ideje megsülni, így nem olyan lesz a sült bacon íze, mint szeretnénk, állagát tekintve pedig inkább válik puhává, mint ropogóssá.
2. Amikor fokhagymát karamellizálunk
Ha az aprított fokhagymát forró serpenyőbe tesszük, pillanatok alatt megbarnul, és elveszíti ízét, aromáját. Kezdjük inkább hideg serpenyőben és hideg olajban sütni. 10-20 másodperc alatt az olaj felmelegszik, és a fokhagyma íze is előjön, majd szép aranyszínűre sül.
3. Amikor magvakat vagy fűszereket pirítunk
Ha köményt, édesköményt vagy napraforgómagot pirítunk, nagyon kell ügyelnünk arra, hogy csak piruljanak, de ne égjenek meg. Ez sokkal egyszerűbb, ha hideg serpenyőbe szórjuk a magokat, fűszereket, és így kezdjük el melegíteni.
4. Amikor vajat barnítunk
Ha barnított vajat készítünk, nagyon pontosan figyelnünk kell a serpenyő hőmérsékletére. A vaj roppant érzékeny, gyorsan meg tud égni. Sokkal egyszerűbb dolgunk lesz, ha hideg serpenyővel indítunk, ezzel ugyanis nyerünk egy kis biztonsági tartalékot.
Forrás: so delicious