Mit tegyünk, ha túl hamar megpucoltuk a krumplit?
2022. July 11.Burgonyából lehet főétel, leves, főzelék, saláta vagy köret is. Sokoldalú felhasználhatósága és viszonylagos olcsósága révén az egyik legszélesebb körben fogyasztott zöldségfélévé vált, szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné valamilyen formában.
Számos elkészítési mód megkívánja, hogy hámozott formában használjuk fel a krumplit, ezért sokan a pucolással kezdenek, hogy gyorsan letudják a macerás lépést. Ám amint eltávolítjuk a burgonya héját, a zöldség az oxidáció hatására barnulni kezd. Hogyan kerüljük ezt el?
Tipp: Újra itt az újkrumpli! Mit főzzünk belőle?
Áztassuk be, majd tegyük hűtőbe a burgonyát
Nyugodtan meghámozhatjuk és felszeletelhetjük a krumplit, ha helyesen tároljuk, akkor így sem fog elszíneződni. A barnulás egyébként nem változtatja meg a burgonya ízét és állagát, de tény, hogy nem lesz olyan étvágygerjesztő.
Tegyük a megpucolt krumplit egy tál hideg vízbe, a víz teljesen lepje el a zöldséget. Ezt a tálat aztán tegyük a hűtőbe. A víz pajzsként fogja megakadályozni, hogy az oxidációs folyamat beinduljon. Ha egy éjszakát így hagyjuk, maximum felvesz egy kis extra vizet a krumpli. Az egész vagy felezett burgonya esetében tényleg jól működik a módszer, de a kis darabokra vágott darabok már túl sok vizet vennének fel.
Egy ettől eltérő módszer szerint ecettel vagy citromlével, azaz savas folyadékokkal is meg lehet akadályozni a bebarnulást. Megint mások a sós víz és hűtés kombinációjára esküsznek, ami szintén működik, de hátránya megegyezik a sima vizes módszerével, vagyis a túl apró darabok sok sót és vizet szívnak magukba.
Ez is érdekelhet:
Duplán sütve a tuti – hasábkrumpli gyorstalpaló eredettől az elkészítésig
Forrás: mashed