Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Lefagyasztható a krumplipüré?

2022. October 9.

A burgonya magas víz- és keményítőtartalma miatt sok vélemény szerint egyáltalán nem – vagy csak nagyon nehezen – fagyasztható, de az igazság az, hogy megfelelő praktikával még a krumplipüré is mehet a mélyhűtőbe. A siker kulcsa annyi, hogy alaposan „be kell vonni” a burgonyát vajjal és tejszínnel. Ezek a tejtermékek lehetővé teszik, hogy a krumplipüré jól fagyasztható, ízletes és krémes legyen – kiolvadás után is.

Először teljesen hagyományos módon főzzük meg a krumplijainkat, és készítsük el a pürét a szokásos mennyiségű vajjal és ezúttal tejszínnel. Ha teljesen kihűlt, két módszer közül választhatunk:

 

1. módszer a fagyasztásra

Kanalazzunk egy-egy adagnyi krumplipürét sütőpapírral bélelt sütőlemezre, majd így tegyük be a fagyasztóba legalább pár órára vagy lehetőleg egy éjszakára, amíg a krumplipüré teljesen keményre nem fagy. Az adagnyi fagyott krumplikat ezután áttehetjük egy fagyasztható műanyag dobozba vagy zacskóba.

 

2. módszer a fagyasztásra

Ha nem szeretnénk előre kiporciózni a pürét, akkor az egész kihűlt adagot betehetjük rögtön egy dobozba vagy zacskóba, majd így a fagyasztóba. Arra ebben az esetben figyelnünk kell, hogy a kiolvasztás jóval több időt fog igénybe venni.

 

Meddig áll el a fagyasztott krumplipüré?

Nagyjából egy hónapon át, ezután a folyékony és szilárd komponensek elkezdenek szétválni, és ha ilyenkor próbáljuk kiolvasztani, majd melegíteni, nem fogja visszanyerni a puha, krémes állagát.

 

Tipp: Csipszből krumplipüré? Lehetséges?

 

Hogyan olvasszuk ki a fagyasztott krumplipürét?

Több lehetőségünk is van, amelyek közül kiválaszthatjuk a legszimpatikusabbat. Ha időnk engedi, hagyjuk a pürét a hűtőszekrényben kiolvadni. Az alábbi módszereket viszont a fagyott pürére is alkalmazhatjuk:

1. A tűzhelyen egy nagy fazékban, alacsony vagy közepes lángon, alkalmanként átkavarva felmelegíthetjük a fagyott és a már kiolvadt pürét is. Amint felmelegedett, tovább ízesíthetjük és adhatunk hozzá egy kis plusz vajat is. 

2. A sütőben és a mikróban is átmelegíthetjük, időnként ne felejtsük el megkeverni!

 

Végső simítások

Melegítés után a krumplipürénk vizesebb lehet a kelleténél. Ha ezt tapasztaljuk, keverjünk bele egy kevés tejfölt, adhatunk hozzá még vajat és különböző fűszereket is.

 

Forrás: the kitchn

 

Tipp: 

Tökéletes krumplipüré? Egyszerűbb, mint gondolnád

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!