Milyen zsiradékban süssük a steaket?
2022. July 13.Egyre többen készítenek otthon steaket, és milyen jól teszik! Ők azok, akik nem sajnálják a pénzt és az időt a tökéletes darab hús levadászására a hentesnél vagy bejáratott húsboltban, és megvan a kipróbált, szerintük tökéletes receptjük is, ami alapján elkészítik a megvásárolt húst. Aki viszont első alkalommal próbálkozik az otthoni steaksütéssel, könnyen elveszik a jó tanácsok tömkelegében. Milyen fűszerek, milyen pác, milyen extrák – barna cukor vagy éppen csilipehely – teszi vajon tökéletessé a végeredményt? Lehet különleges módszerekkel próbálkozni, de minden a zsiradéknál kezdődik. Erre mutatunk egy talán szokatlan(abb) tippet.
Tipp: Steak karfiolból? Mutatjuk!
Manapság gyakorlatilag mindenki növényi olajban vagy vajban süti a steaket ami egyáltalán nem hiba, de érdemes mást is kipróbálni. Az 1800-as években ezek helyett a sertészsír volt az uralkodó, ám ahogy elterjedtek a növényi olajok, a sertészsírnak kezdett nagyon rossz lenni a sajtója.
Azonban nem biztos, hogy mindig, minden esetben tiltólistára kellene tennünk a sertészsírt. Fele annyi telített zsírt tartalmaz, mint a vaj, és gazdag D-vitaminban is. A zsír íze nagyban függ a minőségétől. Lehet semleges, de húsra emlékeztető is, amelyet a benne készült ételeken fel lehet fedezni. Tehát ha olaj vagy vaj helyett zsíron sütjük a steaket, plusz hús ízt adhatunk hozzá.
Amerikai steak után belga csoki:
Forrás: mashed