Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Miért sportolnak keveset a magyarok? Itt van a válasz!

2020. October 19.

A magyar felnőttek – ha tehetnék – szívesebben sportolnának gyakrabban és hosszabb ideig, de az ideálisnak gondolt mennyiség is csupán a WHO ajánlásában megfogalmazott minimummal mérhető össze. Azon honfitársainkra, akikre jellemző a rendszeres testmozgás, jellemzően egyedül, az utcán vagy az otthonukban sportolnak. A mozgást pedig elsősorban egészségmegőrzési, állóképesség-javítási és stresszlevezetési céllal űzik – állapítja meg a Rexona reprezentatív országos kutatása, amely a magyarok sportolási, testmozgási szokásait vizsgálta. 

 

Akarunk sportolni, de nincs időnk

Ha a közlekedési célú kerékpározást is beleszámítjuk, a rendszeres testmozgás a magyarok többségére igaz. Ám jellemzően így is úgy vélik, hogy gyakrabban és főleg hosszabb ideig kellene testmozgással foglalkozniuk. Erre főként a saját egészségük miatt volna szükség, hiszen azok, akik gyakrabban sportolnak, a testmozgást elsősorban preventív tevékenységként végzik. De a rendszeres testmozgás fontos előnyének tartják még az állóképesség-javítást és a stresszlevezetést is. Jellemző a magyar felnőttekre az önkritikus attitűd is. A nem sportolók nagy többsége gondolja úgy, hogy az átlagnál kevesebbet sportol, de – érdekes módon – azok, akikre jelenleg is jellemző a rendszeres testmozgás, szintén hasonló véleményen vannak. A fentiek fényében nem csoda, hogy a végzett testmozgás mennyiségével a magyar felnőtt internetezők csupán 38 százaléka elégedett. Vagyis a többség többet vagy sokkal többet mozogna, ha volna rá ideje, motivációja.

 

Mit is jelent a rendszeres testmozgás?

Testmozgás esetében a heti 2-5 alkalom az, amit ideálisnak gondolnak az emberek, alkalmankénti 20-60 perc közötti hosszal. Bár a kérdés az ideális gyakoriságról és hosszról szólt, a válaszok valójában csupán az Egészségügyi Világszervezet, a WHO minimum-ajánlásának felelnek meg. E szerint a 18 és 65 év közötti egészséges felnőttek esetében javasolt legalább napi 30 perc mérsékelt intenzitású testmozgás hetente 5 napon. Vagy legalább napi 20 perc intenzív testmozgás heti 3 napon.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy a válaszadók milyen gyakran és milyen hosszan sportolnának, ha tehetnék. Azok, akik jelenleg is sportolnak, a napi gyakoriságú testmozgást preferálnák jobban. A többiek beérnék a heti többszöri alkalommal. Az előbbi csoport lényegében nem változtatna a testmozgás egy alkalomra jutó hosszán (átlagosan 53 percet tartanának ideálisnak). Míg a jelenleg mozgásszegény életet élők átlagosan 41 percet töltenének mozgással alkalmanként.

Érdekesség, hogy bár a megkérdezettek ötödének közösségi élményt is jelent a sport, a válaszadók a legutóbbi alkalommal mégis jellemzően egyedül végeztek testmozgást. Ennek színhelye leggyakrabban az utca (kerékpározás és futás) vagy az otthonuk (gyógytorna, egyéb torna) volt.

 

Forrás: Drive Me Baby 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!