Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi a különbség a teljes kiőrlésű lisztből, a teljes kiőrlésű gabonából készülő, illetve a sokmagvas kenyér között?

2023. February 6.

Fehér, félbarna, barna kenyér, kovászos fajták, burgonyával dúsítottak, ciabatták, piták, lepénykenyerek – se szeri, se száma a világ kenyereinek. Vajon melyiket érdemes fogyasztani, ha törekszünk az egészséges étkezésre?

Ez attól függ, hogy az étrendünk többi komponense hogyan néz ki. Dietetikusok szerint fontos az önfegyelem, mert bizonyos mértékben mindegyik növeli a vércukorszintet. Jó választás lehet a kovászos kenyér, ami nem emeli meg túlzottan az inzulinszintet. Alapvetően arra kell figyelni, hogy szervezetünk hozzájusson az összes szükséges tápanyaghoz, de az ételeket, amelyeket felveszünk az étrendünkbe, közben szeressük is.

Tipp: Mit jelentenek pontosan a számok a kenyérpirítón?

Mi a helyzet az egészségesebbnek gondolt teljes kiőrlésű és sokmagvas fajtákkal? Tény, hogy nagyon finomak, sokan viszont azért (is) fogyasztják, mert magas tápértékkel bírnak. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy pontosan miből készülnek és mi közöttük a különbség.

A teljes kiőrlésű kenyerek a gabonaféle magjának minden részét tartalmazzák, ez a gabonaféle lehet búza árpa, rozs vagy zab is, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A teljes kiőrlésű lisztből és a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek közti különbség abban rejlik, hogy külön jelölés nélkül a liszt általában búzalisztet takar, a gabona viszont lehet sok egyéb is. A sokmagvas kenyér többféle gabonából készül, de nem feltétlenül teljes kiőrlésű, de természetesen teljes kiőrlésű verzió is létezik belőle. Mindegyik fajtára jellemző a magas rosttartalom, ami nagy előnynek számít, hiszen hamar eltelítenek, így kisebb mennyiséggel is beérjük.

Forrás: mashed

Kapcsolódik: 

Látványos videón a kovász fejlődése – mutatjuk az Instagram kedvencét

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!