Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi a különbség a panko kenyérmorzsa és a zsemlemorzsa között?

2022. November 18.

A magyarok nagy kedvence és a vasárnapi ebédek elengedhetetlen fogása a rántott hús. Sőt, tegyük hozzá, „szinte mindent” szeretünk bepanírozni zöldségtől a halon át egészen a trappista sajtig.

Ha ázsiai jellegű étteremben kérünk valamilyen panírozott fogást, általában nem hagyományos zsemlemorzsás, hanem panko kenyérmorzsás bundával találkozhatunk. De mi is a különbség a nálunk meg szokott morzsa és japán testvére között?

Kapcsolódik: Mindent tudsz a szójaszószról?

A japán eredetű kenyérmorzsa egy speciális, héj nélküli kenyérből készül. A 2. világháború idején találták fel, neve a japán „pan” kifejezésből ered, ami kenyeret jelent. Pontosabban ez egy összefoglaló név, amit minden kenyérfélére alkalmaznak, de bizonyos esetekben szendvicsekre is, tehát pontosabb úgy fogalmazni, hogy minden lehet pan, ami kenyérre emlékeztet. A név másik fele, a „ko” pedig kicsinyítőképző, tehát ha lefordítjuk, valami olyasmit kapunk: „kenyérke”.

A kenyér, amiből készül nagyon puha, élesztős fajta, légiessége miatt a panko morzsa is könnyebb a mi a zsemlemorzsánknál. Kevesebb olajat vesz fel, ezért a pankóval panírozott ételek valamivel ropogósabbak. Nemcsak panírozni szoktak vele viszont, kerülhet salátákra és tészták tetejére is.

Forrás: mashed

Ez is érdekelhet:

Sushihoz esszük, de mi is ez pontosan? Wasabi-kisokos következik

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!