Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Japánban több alkohol fogyasztására biztatják a fiatalokat

2022. August 26.

Nem, nem írtuk el, valóban a több, és nem a kevesebb szó szerepel a címben, de a történet egy kis előzetes bevezetőt igényel. Következzen tehát a „gyorstalpalónk a japán kultúra egy újabb, Európából nézve elég furcsa aspektusával kapcsolatban.

Japánban nyolc órás munkanap nem létezik, vagy csak papíron, a munkaszerződésben. Teljesen elvárt és normális dolog rázós időszakokban a napi 4-6-8 óra túlóra, ezen ott senki sem kapja fel a fejét. A rengeteg munka sok stresszel is jár, ennek levezetésére alakult ki részben a „nomikai” rendszere. Ez a munka utána ivászatok neve, amin egy adott cég alkalmazottainak szinte kötelező megjelenni, és a cégvezetők is hasznosnak tartják, mert az alkalmazottaknak jó lehetőség az ismerkedésre. A túlzott alkoholfogyasztás viszont komoly veszélyekkel is jár, egy 2019-es felmérés szerint 1960 óta megnégyszereződött Japánban az italfogyasztás. A fiatalok szembe akarnak menni ezzel a trenddel, és igyekeznek nem részt venni az ilyen összejöveteleken, illetve általánosságban kevesebb alkoholt inni. Tehát sok fiatal a visszafogottabb alkoholfogyasztás pártján van, ezt hivatott megváltoztatni a legfrissebb kormányzati kampány.

Ez is érdekelhet: Wasabi-kisokos

A The Japan Times szerint 2020-ban rekord alacsony volt az alkohol értékesítéséből származó adóbevétele az államnak. Ennek okai között szerepel a koronavírus és a vészesen öregedő japán társadalom is, és ez ellen hirdette meg a japán nemzeti adóhivatal a kampányát.

A kampány egy versenyt takar, amelynek keretében a 20 és 39 év közötti japánok üzleti tervet adnak be, ami arra ösztönzi a fiatalokat, hogy többet igyanak. A The Guardian szerint nagy valószínűséggel a győztes terv valamilyen formában át is lesz ültetve a gyakorlatba. Az alkohol káros hatásai miatt az egész kezdeményezés komoly ellenérzést váltott ki Japánban is, többen felszólaltak ellene, tehát azért nem annyira biztos, hogy lesz is valami eredménye a megmérettetésnek.

Kapcsolódik:

 

Ennél cukibb ma már nem lesz: Japánban külön kávézójuk van a malacoknak

Forrás: mashed 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ceruzával termeszthetsz koktélparadicsomot, zöldfűszert, virágot

Ceruzával termeszthetsz koktélparadicsomot, zöldfűszert, virágot

Mutatjuk, mit tud a Magyarországon is elérhető ültethető ceruza

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!