Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Itthon drágult legjobban a kenyér az egész EU-ban

2022. September 24.

Nemcsak a kenyér, hanem a legtöbb élelmiszer jelentősen megdrágult az utóbbi hónapokban, a húsok, gyümölcsök, zöldségek és tejtermékek ára döbbenetes változáson ment keresztül. Különösen feltűnő ez a különböző olajak és főzéshez használható egyéb zsiradékok esetén, de Magyarországon a kenyér ára is elképesztő mértékben az egekbe szökött. Ennek fő oka Oroszország Ukrajna elleni háborúja, ami jelentősen megzavarta a nemzetközi piacokat, mivel Oroszország és Ukrajna egyaránt nagy mennyiséget exportál(na) gabonából és műtrágyából is.

 

Tipp: Miért annyira drága az olívaolaj?

 

2022 augusztusában a kenyér átlagos ára az egész EU-ban 18%-kal volt magasabb, mint 2021 augusztusában. Csak összehasonlításként: 2020 és 2021 augusztusa között csupán 3%-kal lett drágább a kenyér.

Néhány ország súlyosabban, mások kevéssé érintettek a kérdésben. Sajnos Magyarországon lett kimagaslóan a legnagyobb a kenyér drágulásának mértéke, itthon idén 66%-kal kerül többe a tavalyi árhoz képest. A második legnagyobb áremelkedés Litvániában történt, de ott „csak” 33%-os drágulást láthatunk, harmadik és negyedik helyen pedig Észtország és Szlovákia szerepel egyaránt 32%-kal.

Az Unió legkevésbé érintett országai Franciaország, Hollandia és Luxemburg, ahol 8-10%-ot drágult a kenyér egy év alatt.

 

Forrás: eurostat

 

Kapcsolódik: 

Miért olyan drága az igazi kaviár?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!