Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Az egészséges ételeket gondolkozás nélkül drágábbnak tartjuk

2022. August 22.

Ha drágább, akkor biztosan egészségesebb is, gondolnánk: pedig ez sokszor egyáltalán nem igaz. Rebecca Reczek a társszerzője annak a Fisher College of Business által készített tanulmánynak, amiből kiderül, hogy az emberek gyakran úgy hiszik, hogy az egészségesebb élelmiszerek drágábbak, még ha ezt a feltevést semmilyen tény nem is támasztja alá.

Drága=egészséges?

Reczek és csapata azt találta, hogy a fogyasztók gyakran az ár alapján választanak ki egy terméket. Gyakran úgy vélik, ha valami drágább, akkor az egészségesebb is, és nem is járnak utána, hogy vajon tényleg megéri az árát az adott termék.

Bár vannak olyan organikus és gluténmentes ételek, amik valóban többe kerülnek, a legtöbbször nem drágább egészségesen étkezni.

 jegyzi meg Reczek.

A tanulmány célja az volt, hogy megértsék az alapvető gondolatmeneteket az egészséges ételekkel kapcsolatban, ezért több kísérletet is végeztek.

Az egyik kísérletben a résztvevők egy kitalált reggeli szeletről kaptak információkat: a csoport felének azt mondták, hogy a szelet A-kategóriás (egészséges), míg a többiek úgy tudták, hogy C-kategóriás (kevésbé egészséges) élelmiszerek közé tartozik.

Amikor megkérdezték őket, hogy szerintük mennyibe kerülhet az adott termék, akkor azok, akik úgy tudták, hogy a szelet A – kategóriás, sokkal nagyobb árat saccoltak, mint azok, akik csupán C-kategóriásnak hitték.

Inkább a drágábbat választják

Ezután azt vizsgálták, hogy a termékválasztásban mekkora szerepe van annak, hogy az emberek az egészségesebb ételeket drágábbnak tartják. A résztvevők egy részének munkatársuk számára egy egészséges ebédet kellett összeállítaniuk, a csapat többi tagja nem kapott semmilyen különleges instrukciót.

Az egészségesebb menüt összeválogatók inkább a drágább ételeket választották, ami Reczek szerint igencsak aggasztó:

Az emberek nem csak azt gondolják, hogy egy drágább étel egészségesebb: ez alapján választanak termékeket is.

Ha drágább, akkor biztos jót tesz

A kísérlet utolsó részeiben azt vizsgálták, hogy az élelmiszerek ára mennyiben befolyásolja azt, hogy mit tartunk egészségesnek.

A résztvevők egy “Tökéletes látás mix”-ről kaptak információkat: az egyveleg fő alkotóelemei az A vitamin és DHA nevű anyag. A résztvevők egy részének átlagos áron, míg a többieknek sokkal drágábban kínálták  a terméket.

Az A vitamint a résztvevők ártól függetlenül fontosnak ítélték meg, míg a DHA csak akkor került be a képbe, ha sokkal többe került. Ennek az az oka, hogy az A vitamint a legtöbben ismerik, és tisztában vannak vele, hogy fontos vitamin, míg a DHA-ról nagyon kevesen hallottak. Ilyenkor marad az alapfeltételezés: ha drága, akkor biztos jót is tesz nekünk.

Túl olcsó ahhoz, hogy igaz legyen

A résztvevők a következő kísérletben megkapták a “Világ legegészségesebb” szeletét, és lehetőségük volt elolvasni róla a különböző véleményeket. A csapat egyik felének 1 dollárért, a másiknak 4 dollárért kínálták, és arra jutottak, hogy azok, akiknek olcsóbban kínálták, inkább elolvasták a különböző véleményeket. Hogy miért? Egyszerűen nehezebb elhinni, hogy kevesebbe kerülhet, mint egy átlagos protein szelet. Sokkal könnyebben fogadták el a tényt, hogy ez a szelet kétszer olyan drága, mint egy sima protein társa. Drágább, hisz ez a legegészségesebb, nem? Oké, de ahhoz, hogy ezt elhiggyük, már tényleg el kell olvasnunk a róla szóló infókat.

Hozzá kell tenni, hogy ez a teória azért sokszor megállja a helyét, és könnyebbé teszi a bevásárlást, de jobb, ha nem hozunk vakon döntéseket. Inkább fordítsuk meg az adott terméket, és nézzük meg, hogy mit is tartalmaz valójában: tényleg megéri az árát, vagy ugyanilyen minőségben találhatunk olcsóbbat is?

Csoki, bor, tea? Mind lehet egészséges!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!