Megvan az év strandétele, nyert a boglári Bundi Bijó sós kürtőskalácsa
A Balatoni Kör által nyolcadik alkalommal meghirdetett Év strandétele verseny fő újdonsága idén az volt, hogy külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját. Bisztró kategóriában a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája vitte el a pálmát, a büfék versenyében pedig a boglári Bundi Bijó strandbüfé Bundi Nagyon magyaros sós töltött kürtőskalácsa nyert, és a zsűri idén ezt választotta egyben az Év strandételének is az előkóstolók nyomán döntőbe jutott tíz étel közül – tudhattuk meg a fövenyesi Kalóz Strandbisztróban tartott eredményhirdetésen. A Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági különdíját Sipos Norbert, a Tork Horeca nagykövete adta át a Tiki Beach Bisztrónak a vegán túrógombóc ételért.
A versenyről
Idén Wolf András séf csatlakozott a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűrihez. Tegnap a tíz döntős helyen végigkóstolták a nevezett strandételeket, és ennek alapján született meg az eredmény. Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy a balatoni strandgasztronómia minden eddiginél kreatívabb strandételekkel rukkolt elő, ami azt is jelzi, hogy a balatoni Beach Food műfaj egyre kiforrottabbnak tekinthető. A büfék mellett egyre több strandbisztró nyílik a Balatonnál, és évről évre magasabbra teszik a lécet. A vega és vegán trend is tovább erősödött tavaly óta, és idén először a Balatoni Kör különdíjjal értékelte a legjobbat ebben a kategóriában, amit az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sum vegán étele kapott meg.
Fontos a minőség, az egészségtudatosság és a helyi alapanyagok használata
Az olaj megdrágulásával végképp eljárt az idő a zsíros-olajos retró strandbüfé ételek felett. A verseny fő célkitűzése a korábban egészségtelen, nehezen emészthető ételek által dominált strandkínálat megújítása, valamint az egészségesebb ételek népszerűsítése, ami a jelek szerint a kreatívabb balatoni strandkonyhák esetében mára éppoly evidens lett mint az, hogy igyekezzenek friss és helyi, illetve a régióban termett minőségi alapanyagokból készíteni ételeiket.
A nyertesek
A boglári Bundi Bijó büfé Bundi sós kürtőse (2190 Ft) a mindig édesnek hitt kürtőskalács műfaját forradalmasítja sós változatokkal. Alapja egy nekik készített kézműves sós kürtőskalács, amibe frissen kevert jégsaláta, madársaláta, rukkola, tepertőkocka, füstölt kolbászkocka, füstölt parasztsonka, színes koktélparadicsom, póréhagymacsíra és enyhén csípős paprikás szósz kerül. Igazi strandbüfé innovációként nyerte el az Év strandétele díjat, melynek kifejezett célja, hogy máshol is elkészíthető legyen a hazai hagyományokat, illetve a nemzetközi street food sztenderdeket megújító étel, mely kiválóan alkalmas arra, hogy műfajteremtő legyen. A Bundi Bijó büfé elnyerte a Tork Év felfedezettje díját is, új helyként tovább erősítve a boglári strand eddig is kiemelkedő Beach Food mezőnyét.
A zamárdi Tiki Beach koviubi levesével korábban is nyert ezen a versenyen, és idén vegán vonalon is nagyot alkottak: köles alapú vegán túrógombócuk pisztáciával és fügedzsemmel a vegán verseny legkreatívabb étele lett (2350 Ft). Ez az utóbbi évek minden bizonnyal legizgalmasabb újítása a túrógombóc műfajában.
A bisztró kategóriát megnyerő Malacfül salátában (3450 Ft) tormás almapüré ágyra fektetik a vékony csíkokra szeletelt salátát, ennek tetejére halmozzák a zöldfűszerekkel és virággal díszített malacfület, melyet az abálás után vékony csíkokra vágva szójával pirítanak le, miközben gyömbérrel, szezámmaggal és lime-mal ízesítik. A salátaágy: kínai kel, sárgarépa, kaliforniai paprika és póréhagyma vékonyra vágva, tökmagolajjal.
Tipp: Még egy kis strand: kukorica minden mennyiségben
Kapcsolódik:
Helló, Kalóz Strandbisztró – a strandétel lehet sokkal több, mint hekk és lángos!
Forrás: Balatoni Kör Facebook oldala