Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kukorica minden mennyiségben

A késő nyár – és Kolumbusz, aki volt szíves 1493-ban Európába is áthozni – nagy ajándéka a kukorica. Számtalan fajtával találkozunk a piacon, érdemes figyelni, milyet vásárolunk meg. Szemesnek áll a világ!
2015. augusztus 8.

Gyerekkoromban nagyon sokszor főztünk kukoricát, tízesével hoztuk haza a piacról az aranymazsolát. Ez a fajta ma is méltán közkedvelt típus, tulajdonságai ideálisak. Nem túl nagy csövet terem, csodaszép sárga színe van – nyilván innen származik a neve is –, édes, kerekszemű, hamar fővő fajta. Ha ilyet találunk vásárláskor, feltétlenül erre essen a választásunk. 

Főzd puhára!kukorica_1

A kukorica főzése nem ördöngösség, de sokan nem tudják, hogyan kell úgy elkészíteni, hogy ne maradjon nyers. Az első hibát a vásárláskor követhetjük el, és ez többnyire végzetesnek is bizonyul a későbbi élvezeti értéket illetően. Ha valami ócska takarmánykukoricát sóznak ránk, azzal már csodát nem tudunk tenni: keményítő ízű, fognyűvő étel lesz a végeredmény. A friss kukoricát könnyedén felismerhetjük, ha hüvelykujjunk körmét belenyomva a szemből fehér, tejszerű nedv buggyan, és körmünk könnyedén üti át a szemeket borító héjat. Segítségünkre van még a kukorica ruhája és haja is: ha zörgős, sárgás a ruha, a haj pedig barnába fordul, már ne vegyük meg a zöldséget, mert élvezhetetlen, hiszen régen leszedték, és cukortartalma a tárolás folyamán keményítő tartalommá lényegült. A friss kukorica élénkzöld borítólevelekkel, és ugyanilyen élénkzöld bajusszal rendelkezik. Otthon a kukoricákat fosszuk meg a csuhétól és a bajusztól, egy sor megmosott levéllel béleljük ki a főzőedény alját. Lehetőleg olyan edényt válasszunk, amiben kényelmesen elférnek az áldozatok, ne kelljen őket eltördösni. A megágyazott aljra fektethetjük a csöveket egymás mellé, majd takaróként szintén egy sor csuhé kerüljön. Öntsük fel hideg vízzel a lábast és kezdjük el főzni a kukoricát. Ha ügyesen vásároltunk, akkor a forrástól számított 10-12 perc múlva nyugodt szívvel zárhatjuk el a lángot az edény alatt. A kukoricát csak a tányéron sózzuk.

A változatosság gyönyörködtetFőtt kukorica, chilis-lime-os fűszervajjal

Népszerű a grillezett kukorica is, bármilyen sült húshoz, halhoz remek köret a vajjal megkent, gyengén megsózott sült tengeri. Természetesen nemcsak frissen főzve jó, kiválóan lehet konzerválni is, akár fagyasztással, akár főzéssel történik a tartósítás. Még otthoni körülmények között is megpróbálkozhatunk a fagyasztással, elég, ha néhány percig blansírozzuk forrásban lévő vízben a szemeket, majd azonnal lehűtjük, leszárítjuk azokat, és adagokra osztva mehet is a fagyasztóba. Kevés jobban hasznosítható növény van, mint a kukorica, legfeljebb talán édességet, desszertet nem szokás készíteni belőle a mi kultúránkban, minden egyéb ételfajta elkészíthető belőle. Nem elhanyagolható a belőle készült liszt, illetve dara népszerűsége sem. Ha a kamrában mindig tartunk kukoricakonzervet, biztosan nem jövünk zavarba, ha krémlevest, köretet, salátát, töltött tésztabatyut, zöldséges pitét, salsát szeretnénk készíteni. De talán nem eretnekség akár fagylaltot is készíteni belőle, kóstoltam már ilyet, és kimondottan kellemes élmény volt. A kukorica sajnálatos módon egyáltalán nem diétás étel, szénhidrát tartalma jelentős, így nem illeszthető be bármilyen étrendbe.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kukoricás, cukkinis palacsinta (gluténmentes)

Kukoricás, cukkinis palacsinta (gluténmentes)

Gyors és egészséges partikaja, ami a belekevert cukkini nedvességtartalma miatt nem szárad ki, ezért akár előre elkészíthető, és langyos sütőben melegen tartható.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!