Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kihirdették a Magyar Pékszövetség 11. Kenyérversenyének győzteseit

2022. augusztus 2.

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, tizenegyedik alkalommal rendezte meg

Kenyérversenyét. Az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér első

helyezettjével és az Innovatív kategória győztes termékével, valamint a gyártókkal a

Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhatott először a közönség.

A Magyar Pékszövetség Kenyérversenyéről

Az idei év viszontagságos körülményei ellenére a hazai pékségek több mint félszáz terméket

mutattak be a Magyar Pékszövetség rendhagyó versenyén. A megmérettetésre bármilyen

sütőipari vállalkozás nevezhetett, függetlenül attól, hogy tagja-e a szervezetnek. Idén három

kategóriában várták a termékeket. A kétfordulós zsűrizés során az ítészek körültekintően

vizsgálták a kenyereket és péksüteményeket, betartva a Magyar Élelmiszerkönyv szigorú

szabályrendszerét. Az első körös, ötfős előzsűrizés után 18 kenyér és 7 sétáló sütemény került

behívásra a második körös bírálatra, ahol a sajtó munkatársai is megkóstolhatták a

versenytermékeket. Az ítészek azokra a minőségi jegyekre fókuszáltak, amelyek

meghatározzák egy termék karakterét. Mustra alá vették a péktermékek illatát, ízét,

megvizsgálták a kenyerek héjazatát, bélzetét, és nem utolsó sorban szemügyre vették a

külalakot. Ezek a szempontok markánsan meghatározzák és befolyásolják az élvezeti értéket

és minőséget.

Idei díjazottak

A Szent István napi Kenyér első helyezettje a balmazújvárosi Gulyás kenyér, amit a Balmaz

Sütöde Kft. kemencéiben sütöttek ropogósra, felelevenítve a gulyások békés életének egyik

alapvető élelmiszerét. Az egyszerű, alföldi pásztorélet a magyar nép egységét és egyéni

jellegét hangsúlyozza.

A Balmaz Sütöde Kft. immáron három évtizede kiváló minőségű alapanyagok

felhasználásával készíti péktermékeit a hajdúságiak nagy örömére. A családi vállalkozás

szaküzletei tíz településen szolgálják ki a vásárlókat. A régi hagyományokat megőrizve, az új

trendek mentén alkották meg Szent István napi kenyerüket. A generációkon átívelő tudás és

szenvedély apáról fiúra száll. A hamisítatlan ízélményt a tradíció, a tapasztalat és a minőség

jellemzi, ezek az értékek köszönnek vissza minden falat pékáruban és kenyérben. Az idei

nyertes kenyér a hosszú érlelésű, kovásszal készült. Négyféle lisztet használtak fel, többek

között a teljes kiőrlésű liszt is gazdagítja a terméküket. A kenyér jól átsült, vastag héjazattal

rendelkezik. Ez biztosítja a régi paraszti kenyereknek megfelelő akár 10-15 napos

eltarthatóságot.

„Számunkra évezredes hagyományokat képvisel a liszttel, sóval, kovásszal kelesztett, dagasztott

és kemencében kisült kenyér. Szívvel, lélekkel, nagyapáink hagyományait megőrizve idézzük

fel kézműves termékeinkkel a régi időket. Kenyereinkkel a régi hagyományokat varázsoljuk a

vásárlóink asztalára, a jelen kor újdonságaival megfűszerezve” – mondta Fülep Zsolt, a

Balmaz Sütöde Kft. ügyvezető igazgatója.

Forrás: Magyar Pékszövetség

Az innovatív kategória nyertesének a Batátás kenyeret választotta a hétfős szakmai zsűri.

A Varga Pékség 95 Kft. terméke az Alföld déli peremének természeti adottságainak egyik

alapvető növényének, a batátának a jellegzetes alapízét rejti magában. A sárgás bélzettel

rendelkező kenyér az egészséges fogyasztói trendeket szem előtt tartva, a hagyományok

mentén, élesztő nélküli technológiával készült. A Duna-Tisza közi hátságon fekvő

Ásotthalom egyik jellegzetes növényét, a batátát összeboronálták az alakorral. Az

édesburgonya és az ősi, egyszemű búza szerelmének köszönhetően született meg a Batátás

kenyér a mórahalomi pékség kemencéjében.

„A batáta és az alakor pozitív hatásai köszönnek vissza a termékünkben, megidézve a tájunk bűbájos, homokdűnés tanyasi világot. Ennek a területnek az egyik kedvenc növénye a batáta.

Az egészséges táplálkozás jegyében az édesburgonyát párosítottuk az ősi, egyszemű búzával.

Ennek a szövetségnek a mentén egy ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag terméket

sütöttünk ki hagyományos kemencénkben” – tájékoztatott Varga Ferenc, a huszonhét éve

működő mórahalmi pékség ügyvezetője.

Forrás: Magyar Pékszövetség

Forrás: Magyar Pékszövetség 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!