Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Maradjon sokáig friss a gomba!

2020. September 5.

A gombából kis túlzással nem lehet eleget venni. Annyi ételhez használható: készíthetünk belőle levest, pörköltet, paprikást, ragut, meg is tölthetjük, illetve jól lepirítva feltétként is megállja a helyét. Izgalmas túllépni a csiperke és a laska párosan, és kipróbálni az ördögszekérgombát, a rókagombát vagy a japán shiitake gombát. Egy viszont biztos: hamar elveszítik a frissességüket. Ha nem dolgozzuk fel rögtön a megvásárolt portékát, ügyeljünk a tárolására, hogy tovább megőrizze eredeti ízét és állagát.

Tartsuk száraz és hűvös helyen

A gombákat szivacsos állaguk miatt kissé macerásabb tárolni, mint a többi a zöldségfélét. Gyakran fóliába csomagolva, dobozos kiszerelésben vásárolhatók meg a boltokban, ám a hűtőszekrényben, a fólián hajlamos összegyűlni a nedvesség, ettől pedig a gomba gyorsan megromlik. Épp ezért a műanyag dobozból vagy zacskóból tegyük át a gombákat egy papírzacskóba, és ne a zöldséges fiókban, hanem az egyik polcon tároljuk. A papírzacskóban a gomba képes lélegezni, és a papír magába szívja a nedvességet is.

Előkészíteni nem jó ötlet

Mivel a víz ebben az esetben az ellenségünk, ne mossuk meg a gombákat, csak közvetlenül felhasználás előtt. És felszeletelni sem érdemes, hiszen az egész gombafejek jobban elállnak, mint a szeleteltek. Előre felszeletelt gombát is csak akkor érdemes vásárolnunk, ha legkésőbb másnap felhasználjuk.

Óvakodjunk az erős illatoktól

A gombafélék szivacsos állaguk miatt a hűtő különböző szagait is hajlamosak magukba szívni, ezért tartsuk minél távolabb a hagymáktól, aromás-illatos sajtoktól és különböző ételmaradékoktól. Ha megfelelően tároljuk, a gombánk akár 5-7 napig is eláll a hűtőszekrényben.

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fagyasztott vagy friss?

Fagyasztott vagy friss?

A fagyasztott valóban friss vagy ez naiv gondolat? Horvát Sára utánajárt

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!