Maradjon sokáig friss a gomba!
2020. September 5.A gombából kis túlzással nem lehet eleget venni. Annyi ételhez használható: készíthetünk belőle levest, pörköltet, paprikást, ragut, meg is tölthetjük, illetve jól lepirítva feltétként is megállja a helyét. Izgalmas túllépni a csiperke és a laska párosan, és kipróbálni az ördögszekérgombát, a rókagombát vagy a japán shiitake gombát. Egy viszont biztos: hamar elveszítik a frissességüket. Ha nem dolgozzuk fel rögtön a megvásárolt portékát, ügyeljünk a tárolására, hogy tovább megőrizze eredeti ízét és állagát.
Tartsuk száraz és hűvös helyen
A gombákat szivacsos állaguk miatt kissé macerásabb tárolni, mint a többi a zöldségfélét. Gyakran fóliába csomagolva, dobozos kiszerelésben vásárolhatók meg a boltokban, ám a hűtőszekrényben, a fólián hajlamos összegyűlni a nedvesség, ettől pedig a gomba gyorsan megromlik. Épp ezért a műanyag dobozból vagy zacskóból tegyük át a gombákat egy papírzacskóba, és ne a zöldséges fiókban, hanem az egyik polcon tároljuk. A papírzacskóban a gomba képes lélegezni, és a papír magába szívja a nedvességet is.
Előkészíteni nem jó ötlet
Mivel a víz ebben az esetben az ellenségünk, ne mossuk meg a gombákat, csak közvetlenül felhasználás előtt. És felszeletelni sem érdemes, hiszen az egész gombafejek jobban elállnak, mint a szeleteltek. Előre felszeletelt gombát is csak akkor érdemes vásárolnunk, ha legkésőbb másnap felhasználjuk.
Óvakodjunk az erős illatoktól
A gombafélék szivacsos állaguk miatt a hűtő különböző szagait is hajlamosak magukba szívni, ezért tartsuk minél távolabb a hagymáktól, aromás-illatos sajtoktól és különböző ételmaradékoktól. Ha megfelelően tároljuk, a gombánk akár 5-7 napig is eláll a hűtőszekrényben.
Forrás: the kitchn