Magnéziumhiány? Ezeket az élelmiszereket érdemes minél gyakrabban fogyasztani
2019. August 16.A magnézium a negyedik leggyakrabban előforduló ásványi anyag a szervezetünkben. Több mint 300 különböző élettani folyamatban játszik szerepet, például a fehérjék előállításában vagy az egészséges izom- és idegműködés biztosításában. Emellett csökkenti a stresszt és a szorongást, illetve javítja az alvást, valamint az emésztést.
Magnéziumból egy átlagos felnőtt szervezetnek 310 (nők) és 400 (férfiak) milligramm közötti mennyiségre van szüksége naponta, ez a mennyiség növekedhet, ha kialakul a magnéziumhiányos állapot. Tünetei az étvágytalanság, az általános rossz közérzet és a kimerültség. Lássuk, milyen élelmiszerek segíthetnek a megfelelő magnéziumszint kialakításában és fenntartásában.
1. Spenót
A Popeye rajzfilmekben sugalltakkal ellentétben a spenót nem csak sok vasat, hanem magnéziumot is tartalmaz. Ha önmagában nem szeretjük annyira, megsenyveszthetjük tésztafeltétnek pici olajon, fokhagymával, de használhatjuk akár húsgolyók masszájába vagy rakott ételekbe is.
2. Olajos magvak
A magvak a magnéziumon kívül fehérjét, rostot és egészséges zsírokat is tartalmaznak, a kesudió és a tökmag különösen gazdag magnéziumban. Viszont figyeljünk a mennyiségekre, a magfélék magas kalóriatartalommal rendelkeznek.
3. Avokádó
Elsősorban a benne található egészséges zsírok miatt szokták az avokádót kiemelni, de közel 20 különböző vitamint és számtalan ásványi anyagot is tartalmaz, igazi csodanövény.
4. Étcsoki
A kakaóporban teáskanalanként 27 mg magnézium található, így az étcsoki is bőven tartalmazza ezt az ásványi anyagot. Válasszunk minél magasabb kakaótartalmút.
5. Babfélék
A bab nagyszerű növényi fehérje- és rostforrás, magas magnéziumtartalommal.
6. Banán
A banánt inkább káliumtartalma miatt szokták ajánlani, de más ásványi anyagokban is bővelkedik. Ráadásul könnyen beszerezhető, nem túl drága, és bárhová egyszerűen magunkkal tudjuk vinni napközben.
7. Szójatej
A legtöbb szójából készült élelmiszernek magas a magnéziumtartalma, a tejnek pedig az egyik legmagasabb.
8. Lazac
Nem csak azért érdemes fogyasztani, mert gazdag omega-3 zsírsavakban, hanem hangulatjavító hatású is a benne található D-vitaminnak és magnéziumnak hála.
9. Sült burgonya
Nem is gondolnánk, de ez az egyszerű alapélelmiszer nagyszerű forrása egy sor ásványi anyagnak. A lényeg a burgonya elkészítési módja. Sütőben sütve sokkal egészségesebben elkészíthetjük, kerüljük a bő olajat!
Forrás: Reader’s Digest