Kevesebb cukrot fogyasztanál? Próbáld ki ezt a jégkocka trükköt!
2019. November 27.Egyre többen próbálják meg életükből kiiktatni a finomított cukrot, vagy legalább mérsékelni a bevitelét. Amennyiben nem cukorbetegség a kiváltó ok, hanem egy tudatosabb, egészségesebb életmód kialakítása, bátran válasszunk természetes alternatívákat: datolyát, mézet vagy banánt.
Az érett, pépesített banán nagyszerű helyettesítője a cukornak. Adhatjuk a reggeli zabkásánkhoz, keksz, muffin vagy más kevert süti tésztájához. Sőt! Kevert tésztákban a banán még a tojást is kiválthatja, 1 tojás helyett 1 banánt számoljunk. Ezzel a módszerrel nem csupán tojásmentessé tesszük a receptet, hanem egyben az édesítést is megoldjuk. Ahhoz, hogy mindig elég érett banánunk legyen készenlétben, vessük be a jégkocka trükköt!
Néhány egész, jó érett banánt nyomkodjunk össze villával, majd az így kapott masszát egyenletesen osszuk szét egy jégkocka tartóban. Számoljuk meg, hogy hány kis mélyedést töltöttünk meg a banánpéppel, jegyezzük meg, hogy banánt használtunk fel, és már mehet is a doboz a fagyasztóba.
Amikor szükségünk lesz a természetes édesítőnkre, csak kapjunk elő pár kocka fagyasztott banánt, és mikrósütőben vagy egy kis lábasban, alacsony lángon olvasszuk fel.
És hogy mi mindenhez használhatjuk édesítőként a banánt? Készíthetünk belőle egészséges banánfagyit (lesz még nyár…), banános amerikai palacsintát többféle változatban, egészséges pohárdesszertet vagy banánkenyeret, illetve főzés közben belekeverhetjük a zabkásánkba. Ne feledjük, már azzal is sokat teszünk az egészségünkért, ha a finomított cukor egy részét kiváltjuk banánnal, a recepten belül pedig mixelhetjük a természetes édesítőket, például keverhetjük a banánt mézzel, nyírfacukorral, eritrittel (természetes cukoralkohol), más édes gyümölcsökkel és cukormentes aszalványokkal.