Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Elkísér minket legalább egy teljes évszakon át, és közben mennyi mindent nem tudunk róla.

Banán – A magányos energiabomba

Elkísér minket legalább egy teljes évszakon át, és közben mennyi mindent nem tudunk róla.
2015. November 5.

Az ötvenes években még képről is kevesen ismerték nálunk az édes déli gyümölcsöt, a hazai boltok üres polcairól sem ez hiányzott a legjobban. Közben a világ többi részén sem állt fürtökben a sárga csemege, mert az ültetvényeket a század eleje óta tizedelő Panama betegség végleg veszélybe sodorta az importra termelt és világszerte forgalmazott Gros Michel (becenevén Big Mike) fajtát. Azóta szinte mindenütt a Cavendish kultúrfajtát árulják – ez bizonyult rezisztensnek a banánfák tövét megtámadó fertőzésnek, ezt lehet zölden szüretelni, hajón érlelni, és sokáig eltartani.

Kicsi, zöld, rózsaszín

Sajnos, nem ez a legfinomabb fajta, akik már jártak trópusi országban és kóstoltak apró zöld, nagy rózsaszín vagy óriási narancsszín banánt, azok tanúsíthatják. A helyi piacra termelt sokféle ízű és alakú, zamatos banán viszont nem alkalmas a szállítsára. Az elmúlt években a Cavendish fajta fölött is megkongatták a vészharangot, a Panama egy mutálódott változata ezt is képes megtámadni. Szakértők szerint nincs itt a vész, de egyáltalán nem biztos, hogy tíz év múlva is ugyanilyen banánt vehetünk és ehetünk majd.

Tápláló tények

Ugyan a trópusok növénye, banánt kísérletképpen Izlandon is termelnek, a gejzírek tövében. Így a kivételezett északi szigetlakók is frissen élvezhetik a gyömölcsben lévő jóságokat.

– Energiabomba: élelmi rostok mellett mindhárom fajta természetes cukor – glükóz, fruktóz és szacharóz – megtalálható benne. Egyetlen gyümölcs sem tartalmaz ennyi emészthető szénhidrátot, ezért a banán azonnali energiát ad a szervezetnek.
– Kálium: az izomépítés és a fehérjeszintézis alapeleme, segíti az idegsejtek stimulációját és fokozza az izmok összehúzódó képességét. A kálium hatékonyan véd a magas vérnyomás és a stroke kialakulása ellen.
– B6 vitamin: az immunrendszerben antitestek, a vérben vörös vértestek termelését segíti, de részt vesz a fehérje anyagcserében és a központi idegrenszer működésében is.
– C-vitamin: A fertőzések legyőzése, a vas felszívódása, a vérképzés, a kötőszövetek megújulása elképzelhetetlen aszkorbinsav nélkül.

Ami viszont nincs a banánban: só, zsír és koleszterin. Ideális étkezések előtt vagy között a csökkenő energia pótlására. Mutatjuk is az izeselet.hu legnépszerűbb banános megoldásait: a banános golyó, a zöld turmix, a zabpelyhes-banános kenyér aszalt gyümölcsökkel és az örök kedvenc, a csokoládés banánkenyér.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Zabpelyhes-banános kenyér aszalt gyümölcsökkel

Mindent bele egy tálba, egy kicsit a sütőbe és máris kész az isteni nyári, reggeli kenyér. Ha későn kelők vagyunk süssük meg előző nap vagy együk uzsonnára.
Uzsonnázós banánkenyér csokoládéval

Uzsonnázós banánkenyér csokoládéval

Egy óra alatt elkészülhet, és mindenkinek kedvence lehet ez a banános, csokoládés sütemény.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!