Káros-e, ha jeget ropogtatunk?
2019. August 15.A nyári melegben sokaknak bevett szokása, hogy a koktéljuk alján megmaradt jégkockákat lelkesen elropogtatják. Miközben persze az asztaltársaság érzékeny fogú tagjait a hideg rázza ki a puszta gondolattól is… Ám ha bírja is a fogunk, inkább álljunk ellen a kísértésnek, mutatjuk, miért.
Nem nehéz kitalálni, hogy roncsolja a fogzománcot, amely védőrétegként védi a fogainkat a fogszuvasodástól. A rendszeres jégkocka ropogtatással pedig egyenesen „lecsiszoljuk” ezt a védőréteget, fogaink érzékenyebbé válnak – pont a túlságosan hideg ételekre és italokra.
A fogakra gyakorolt hatás viszont csak a „jéghegy” csúcsa. Ha észrevesszük magunkon, hogy gyakran jégkockákat eszegetünk, az akár egy ritka és furcsa betegség, a pagophagia tünete is lehet. Ez egy kényszeres jégevéssel járó betegség, amely a vashiányra vezethető vissza, illetve arra, hogy a szervezetünk nem termel elegendő vörösvértestet. Arról, hogy ezek miatt miért esznek sokan jeget, megoszlanak a vélemények az orvosok között, többek szerint például a jég rágásával több vér áramlik az agyunkba, ezáltal pedig több oxigénhez jut.
A pagophagia önmagában is gondot jelent, a mentális betegségek közé sorolják a többi kényszeres evéssel járó betegséggel együtt. És nem csak a jégkockák elfogyasztása lehet a betegség tünete, egyes esetekben a betegek papírt vagy földet esznek, vagy még kevésbé emberi fogyasztásra szánt dolgokat, amelyek aztán további egészségügyi problémákat okozhatnak.
A legjobb tehát az, ha a jégkockákat otthagyjuk a poharunk alján, hiszen a fogunknak egészen biztos nem tesz jót a rágcsálás. Ha azonban kimondottan kívánjuk, jobb, ha felkeressük orvosunkat.
Forrás: mashed