Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
FOTÓ: SCHLESINGER LIBRARY, RADCLIFFE INSTITUTE, HARVARD UNIVERSITY

Julia Child öröksége – az ikonikus séf francia ételeit legalább egyszer ki kell próbálni

2020. June 20.

Julia Child receptjei időtállóak, klasszikusak és tökéletesek. A tévés séf és szakácskönyvek szerzője imádta a francia gasztronómiát, így nem csoda, hogy az alábbi receptek is francia gyökerűek.

Coq a Vin

Azaz „kakas borban”. Első látásra egyszerű francia étel, amelynek testességét és összetett ízeit egy jófajta száraz, burgundi jellegű vörösbor adja meg. Ne spóroljunk rajta! Pataky Péter így készíti

Vichyssoise

Julia Child egyik kedvenc fogása volt ez a hideg, póréhagymából és burgonyából főzött leves. A két zöldség mellett „kvázi” csak vízből áll, persze azért némi tejszínnel, fűszerekkel felturbózható. Horvát Sára nálunk is megfőzte a tökéletes levest

Quiche Lorraine

Vékony, omlós tészta és szalonnás, tojásos, tejszínes, szerecsendióval gazdagon fűszerezett töltelék. Persze mára számos verziója létezik a vegetáriánustól a sütőtökösig, de érdemes egyszer a klasszikus receptet is elkészíteni, mi is írtunk róla

Boeuf Bourguignon

Ez az egyik első receptek egyike, amelyet megismertetett a tévéműsorában a nézőkkel. Aki szereti a vörösboros marhapörköltet, ebben a szaftos, melengető fogásban sem fog csalódni. Íme, a recept

Crêpes Suzette

A nagybetűs francia palacsinta vajas narancsszósszal és brandyvel flambírozva. Julia Child szerint az egyik legelegánsabb desszert. Jöjjenek az alapfogások

Chicken Waterzooi

A tévés séf szerint ez az egyik legérdekesebb recept, amelyet valaha papírra vetett. Egy klasszikus flamand fogás variációja: csirkehús selymes tejszínnel és tojássárgájával. Az eredeti receptben csirke helyett hal szerepel. Child a csirkét zöldségekkel társította, zöldségalaplében és vermutban párolta készre.

Fotó: 123 RF

Cassoulet

Babos-húsos, sütőben sült egytálétel, amely igazán közel állt Julia szívéhez. Ehhez köthető egyik sokat idézett mondása: „ A cassoulet a bablakomák legjobbika, mindennapi betevő az egyszerű paraszti konyhában, de mennyei manna az ínyenceknek. Ideális fogyasztója egy 150 kilós izomkolosszus, aki élete előző 12 óráját favágással töltötte.” Hát igen, aki már kóstolta, tudja, mennyire laktató fogásról van szó. Csigó Zita receptje is pont ilyen.

Francia bagett

Az utóbbi hónapokban annyian váltak házi pékekké! Egy kis gyakorlattal Julia kedvence, a belül puha, kívül ropogós, rendkívül látványos francia bagett is megsüthető.

Fotó: 123 RF

Tarte Tatin

Ez a fordított almatorta a franciák válasza az angolszász almás pitére. Forrón tálalva, tejszínhabbal a tetején egyszerűen ellenállhatatlan. Képzeljük csak el, ahogy találkozik a melengető, karamellizált gyümölcsréteg és a hideg, lágy habbá vert tejszín!

Fotó: 123 RF

Forrás: Southern Living

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

9 meglepő tény Julia Childról

9 meglepő tény Julia Childról

Vajon mennyire ismerjük az amerikai konyhatündért?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!