Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Konyhasuli franciául: Quiche Lorraine

A nyitott tetejű pite eredetileg a német Lotharingia tartományból származott, a terület honosításával vált franciává. Ma már igazi kozmopolita étel, akárcsak a szusi, a hamburger vagy a pizza a világ bármely pontján tudják, hogy miről van szó.
2016. július 9.

Hozzávalók

  • Tészta:
  • 15 dkg liszt
  • 12 dkg hideg vaj
  • csipet só
  • 1/2 dl jeges víz
  • Töltelék:
  • 2ek vaj
  • 1 hagyma
  • 2 tojás
  • 2dl tejszín

  • szerecsendió
  • 10 dkg reszelt sajt lehetőleg Gruyére
  • 20 dkg főtt füstölt sonka

Elkészítés

A liszthez keverjük a sót, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és összemorzsoljuk. Úgy, hogy a vaj darabok borsónagyságúak maradjanak benne. Öntsük hozzá a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy éppen összeálljon a tészta. Tegyük be a hűtőbe ½ órára, majd nyújtsuk ki. Egy 24 cm-es piteformában elegyengetjük a tésztát, és sütőpapírral letakarva, sütőgyöngyöt vagy száraz babot szórunk rá és 180 C fokos sütőben 15 percig elősütjük, aztán vegyük le a papírt és a babot, és süssük további 10 percig. Eközben előkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és a hagymát puhára dinszteljük és az elősütött tészta aljára terítjük, majd rá egy sor feldarabolt sonka jön. Összekeverjük a tojásokat a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, frissen reszelünk bele szerecsendiót, és ráöntjük a tésztára, végül megszórjuk a reszelt sajttal, és így még legalább. 20-25 percig sütjük.

Tudtad?

Előétel vagy főfogás egyaránt lehet, a párizsi pékségekben vagy bisztrókban főként az eredeti, a Lorrianne tartományhoz kötődő quiche-t készítik, de megtöltésének számtalan verziója van.

Mivel legtöbb változata döntően vegetáriánus hozzávalókból készül, erőfitogtató körökben gyáva ételnek is nevezik, ez az elmaradott világnézet szülte a mondást, miszerint igazi férfi nem eszik quiche-t.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Konyhasuli franciául: a Piac (Marché)

Konyhasuli franciául: a Piac (Marché)

Az egykori vásárcsarnok, a Les Halles egy igen bonyolult és elég rossz hírű metróállomás Párizsban. Nemcsak ez az épület járt rosszul, szerte Franciaországban kulturális centrum, kosárpálya lett belőlük, amikor a hatvanas-hetvenes évek szupermarket-építési láza fölöslegessé tette őket.
Konyhasuli franciául: élet a csigán túl

Konyhasuli franciául: élet a csigán túl

Bármilyen furcsa is, de a franciák a békacombon és a házába visszatöltött csigán kívül is esznek ínyenc dolgokat. Ezek ráadásul más nemzetek számára is bátrabban befogadható ételek.
Konyhasuli franciául: a palacsinta (Crépe)

Konyhasuli franciául: a palacsinta (Crépe)

Édes és sós palacsinták változatos kínálatával egész Párizsban találhatunk palacsintázót, amik a pályaudvarok környékén és a szórakozó negyedekben hajnalig vannak nyitva. A rajongók sóssal kezdik, és édessel zárják a palacsintamenüt, egyeseknek ez a reggeli, míg másoknak a vacsora szinonimája.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!