Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Coq au vin, a vörösboros kakas

Adásban volt: 2015. december 10.
A recepthez tartozó videó
A franciák ikonikus egytálétele, krémes krumplipürével. Az elkészülési idő pedig nagyban függ a kakas korától is, elegáns vendégváró, fejedelmi vacsora.
2015. december 10.

Hozzávalók

  • 1 db kakas
  • 1 db sárgarépa
  • 10 db salotta hagyma
  • 20 dkg szalonna
  • 1 üveg vörösbor
  • friss petrezselyem
  • 15 dkg gomba
  • olívaolaj

  • bors
  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • kakukkfű
  • szerecsendió

Elkészítés

Az egész kakast, vagy csirkét feldaraboljuk: levágjuk a szárnyait, combját és a mellét is levágjuk a csontról. A szárnyakról vágjuk le a szárnytövet, míg a combokról a bütykös részt.

Közben a csirkehájat forró serpenyőben kisütjük, a végén kevés olívaolajat adunk hozzá. A feldarabolt húst, a mell kivételével, ebben a forró olajban minden oldalról lepirítjuk.
Hozzáadjuk a meghámozott salotta hagymákat, a nagyobb darabokra vágott sárgarépát. Ezt is kissé lepirítjuk. Majd felöntjük fél üveg vörösborral. Fűszerezzük friss kakukkfűvel és petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Forraljuk el az alkoholt.
Fedő alatt puhára főzzük a kakashúst.

A felkockázott burgonyát puhára főzzük, leszűrjük majd a tűzhelyre visszatéve kigőzöljük a felesleges nedvességét.
Reszeljünk bele frissen, kevés szerecsendiót és keverjük a megfőtt krumplihoz a felkockázott vajat. Krumplinyomóval törjük át alaposan.
Adjunk hozzá kevés tejet, hogy még krémesebb legyen és fakanállal keverjük az egészet habosra.

A szalonnát felcsíkozzuk és kevés olajban megpirítjuk.
Közben a gombát megmossuk és hámozás nélkül felszeleteljük. a szalonnához adjuk és lepirítjuk

Egy másik serpenyőben forró olívaolajon megsütjük a besózott melleket.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Creme Caramel

Creme Caramel

Ki hitte volna, hogy a franciák klasszikus desszertje ilyen kevés alapanyagból, ilyen könnyedén elkészíthető? Bármikor nekiállhatunk bátran, nagy sikerünk lesz vele.
Beurre manié - sűrítés francia módra

Beurre manié - sűrítés francia módra

Nálunk ritkán használják a klasszikus francia sűrítési módot, pedig nagyon finommá teszi a főzelékeket. Bár mostanában divatosabb a saját anyaggal sűrítés, azért vannak olyan zöldségek, amiknél érdemes ezt a módszer is kipróbálni – Pataky Péter most a zöldborsóval mutatja meg.
Francia citromtorta

Francia citromtorta

A franciák egyik híres, és kedvenc tortája ez a citromtorta. Nem véletlenül: könnyű, édes, savanykás és minden alkalomra tökéletes!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!