Coq au vin, a vörösboros kakas

Hozzávalók
- 1 db kakas
- 1 db sárgarépa
- 10 db salotta hagyma
- 20 dkg szalonna
- 1 üveg vörösbor
- friss petrezselyem
- 15 dkg gomba
- olívaolaj
- só
- bors
- 1 kg krumpli
- 20 dkg vaj
- 2 dl tej
- kakukkfű
- szerecsendió
Elkészítés
Az egész kakast, vagy csirkét feldaraboljuk: levágjuk a szárnyait, combját és a mellét is levágjuk a csontról. A szárnyakról vágjuk le a szárnytövet, míg a combokról a bütykös részt.
Közben a csirkehájat forró serpenyőben kisütjük, a végén kevés olívaolajat adunk hozzá. A feldarabolt húst, a mell kivételével, ebben a forró olajban minden oldalról lepirítjuk.
Hozzáadjuk a meghámozott salotta hagymákat, a nagyobb darabokra vágott sárgarépát. Ezt is kissé lepirítjuk. Majd felöntjük fél üveg vörösborral. Fűszerezzük friss kakukkfűvel és petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Forraljuk el az alkoholt.
Fedő alatt puhára főzzük a kakashúst.
A felkockázott burgonyát puhára főzzük, leszűrjük majd a tűzhelyre visszatéve kigőzöljük a felesleges nedvességét.
Reszeljünk bele frissen, kevés szerecsendiót és keverjük a megfőtt krumplihoz a felkockázott vajat. Krumplinyomóval törjük át alaposan.
Adjunk hozzá kevés tejet, hogy még krémesebb legyen és fakanállal keverjük az egészet habosra.
A szalonnát felcsíkozzuk és kevés olajban megpirítjuk.
Közben a gombát megmossuk és hámozás nélkül felszeleteljük. a szalonnához adjuk és lepirítjuk
Egy másik serpenyőben forró olívaolajon megsütjük a besózott melleket.
