
Konyhasuli franciául: Burgundi marharagu (Boeuf Bourguignon)
Hozzávalók
- 80 dkg pörköltnek való marhahús
- 1 üveg száraz vörösbor
- 5 dl alaplé
- 20 dkg sárgarépa
- 10 dkg zellergumó
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 babérlevél
- 10-20 szem egész bors
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 5 dkg vaj + 0,5 dl olívaolaj (a sütésekhez elosztva)
- 1 bő evőkanál liszt
- 20 dkg apró csiperkegomba
- 10 dkg póréhagyma
- 15-20 szem gyöngyhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 zellerszál
- 1 tk kakukkfű
- 1 ek mustár
- só
- bors
Elkészítés
Egy éjszakára betesszük a marhahúst, egy felkockázott vöröshagymából és sárgarépából, szétnyomott fokhagymából és a fűszerekből – babérlevél, szemes bors, kakukkfű és zeller- és petrezselyem zöld – összeállított vörösboros pácba. Másnap, mielőtt neki kezdenék a főzésnek, a húst vegyük ki a pácléből, de azt semmiképp se öntsük ki. Egy serpenyőben egy kevés zsiradékon a kockákra vágott húsos szalonnát megpirítjuk, ha kisült, a szalonnakockákat kiszedjük és megdinszteljük benne a hagymát, majd a hőfokot magasra vesszük és átpirítjuk a húst is. Felöntjük vörösborral és a leszűrt páclével, majd lassú tűzön kb. 2 órán át gyöngyözve főzzük. Közben a megtisztított, finomra szeletelt gombát, sárgarépát, zellert kevés vajban megdinszteljük a gyöngyhagymával és a felszeletelt póréhagymával együtt. Majd a zöldségeket megszórjuk egy kevés liszttel, és a hozzáadjuk őket a húshoz. Adunk hozzá apróra vágott petrezselymet és mustárt és készre főzzük kb. egy-másfél óra alatt.
Tudtad?
1.A Burgundi régióban tenyésztett Charolais szarvasmarha húsából a legfinomabb a franciák szerint, ami náluk az egyik legismertebb fajta. Annyira népszerű, hogy “Fête du Charolais” nevű fesztiválon minden augusztus végen burgundiai gazdák és zenészek ünneplik a kitűnő húsáért tenyésztett marhát.
2.A legendás étel elkészítésének kulisszatitkait a Júlia és Júlia című filmből is sokan ismerhetik. Julia Child az életét a francia szakácsművészet népszerűsítésének szentelő asszony és egy írónő történetében, utóbbinak ez a fogás jelenti a legnagyobb kihívást, mert szeretné tökéletesen elkészíteni, végül a hosszú párolás alatt elszunyókál, a ragu pedig tönkremegy.