Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Konyhasuli franciául: Burgundi marharagu (Boeuf Bourguignon)

Az ínyencek tálalás előtt két nappal készítik el a Burgundi marharagut, hogy ízei kellőképpen összeérhessenek.
2016. június 28.

Hozzávalók

  • 80 dkg pörköltnek való marhahús
  • 1 üveg száraz vörösbor
  • 5 dl alaplé
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg zellergumó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 babérlevél
  • 10-20 szem egész bors
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 5 dkg vaj + 0,5 dl olívaolaj (a sütésekhez elosztva)
  • 1 bő evőkanál liszt
  • 20 dkg apró csiperkegomba
  • 10 dkg póréhagyma
  • 15-20 szem gyöngyhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 zellerszál
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 ek mustár

  • bors

Elkészítés

Egy éjszakára betesszük a marhahúst, egy felkockázott vöröshagymából és sárgarépából, szétnyomott fokhagymából és a fűszerekből – babérlevél, szemes bors, kakukkfű és zeller- és petrezselyem zöld – összeállított vörösboros pácba. Másnap, mielőtt neki kezdenék a főzésnek, a húst vegyük ki a pácléből, de azt semmiképp se öntsük ki. Egy serpenyőben egy kevés zsiradékon a kockákra vágott húsos szalonnát megpirítjuk, ha kisült, a szalonnakockákat kiszedjük és megdinszteljük benne a hagymát, majd a hőfokot magasra vesszük és átpirítjuk a húst is. Felöntjük vörösborral és a leszűrt páclével, majd lassú tűzön kb. 2 órán át gyöngyözve főzzük. Közben a megtisztított, finomra szeletelt gombát, sárgarépát, zellert kevés vajban megdinszteljük a gyöngyhagymával és a felszeletelt póréhagymával együtt. Majd a zöldségeket megszórjuk egy kevés liszttel, és a  hozzáadjuk őket a húshoz. Adunk hozzá apróra vágott petrezselymet és mustárt és készre főzzük kb. egy-másfél óra alatt.

Tudtad?

1.A Burgundi régióban tenyésztett Charolais szarvasmarha húsából a legfinomabb a franciák szerint, ami náluk az egyik legismertebb fajta. Annyira népszerű, hogy “Fête du Charolais” nevű fesztiválon minden augusztus végen burgundiai gazdák és zenészek ünneplik a kitűnő húsáért tenyésztett marhát.

 

2.A legendás étel elkészítésének kulisszatitkait a Júlia és Júlia című filmből is sokan ismerhetik. Julia Child az életét a francia szakácsművészet népszerűsítésének szentelő asszony és egy írónő történetében, utóbbinak ez a fogás jelenti a legnagyobb kihívást, mert szeretné tökéletesen elkészíteni, végül a hosszú párolás alatt elszunyókál, a ragu pedig tönkremegy.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Konyhasuli franciául: élet a csigán túl

Konyhasuli franciául: élet a csigán túl

Bármilyen furcsa is, de a franciák a békacombon és a házába visszatöltött csigán kívül is esznek ínyenc dolgokat. Ezek ráadásul más nemzetek számára is bátrabban befogadható ételek.
Konyhasuli franciául: Kagyló tengerészné módra (Moules Marinière)

Konyhasuli franciául: Kagyló tengerészné módra (Moules Marinière)

Újabb francia gyöngyszem, ami jól példázza, hogy kevés alapanyagból is lehet őrületesen finomat varázsolni.
Konyhasuli franciául: Csiga fokhagymás petrezselymes vajban

Konyhasuli franciául: Csiga fokhagymás petrezselymes vajban

M i lehetne franciásabb, mint egy tál csiga? Most pedig azt is megmutatjuk, milyen könnyű is az elkészítése, ennek az ízletes fogásnak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.