Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Konyhasuli franciául: Burgundi marharagu (Boeuf Bourguignon)

Az ínyencek tálalás előtt két nappal készítik el a Burgundi marharagut, hogy ízei kellőképpen összeérhessenek.
2016. június 28.

Hozzávalók

  • 80 dkg pörköltnek való marhahús
  • 1 üveg száraz vörösbor
  • 5 dl alaplé
  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg zellergumó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 babérlevél
  • 10-20 szem egész bors
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 5 dkg vaj + 0,5 dl olívaolaj (a sütésekhez elosztva)
  • 1 bő evőkanál liszt
  • 20 dkg apró csiperkegomba
  • 10 dkg póréhagyma
  • 15-20 szem gyöngyhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 zellerszál
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 ek mustár

  • bors

Elkészítés

Egy éjszakára betesszük a marhahúst, egy felkockázott vöröshagymából és sárgarépából, szétnyomott fokhagymából és a fűszerekből – babérlevél, szemes bors, kakukkfű és zeller- és petrezselyem zöld – összeállított vörösboros pácba. Másnap, mielőtt neki kezdenék a főzésnek, a húst vegyük ki a pácléből, de azt semmiképp se öntsük ki. Egy serpenyőben egy kevés zsiradékon a kockákra vágott húsos szalonnát megpirítjuk, ha kisült, a szalonnakockákat kiszedjük és megdinszteljük benne a hagymát, majd a hőfokot magasra vesszük és átpirítjuk a húst is. Felöntjük vörösborral és a leszűrt páclével, majd lassú tűzön kb. 2 órán át gyöngyözve főzzük. Közben a megtisztított, finomra szeletelt gombát, sárgarépát, zellert kevés vajban megdinszteljük a gyöngyhagymával és a felszeletelt póréhagymával együtt. Majd a zöldségeket megszórjuk egy kevés liszttel, és a  hozzáadjuk őket a húshoz. Adunk hozzá apróra vágott petrezselymet és mustárt és készre főzzük kb. egy-másfél óra alatt.

Tudtad?

1.A Burgundi régióban tenyésztett Charolais szarvasmarha húsából a legfinomabb a franciák szerint, ami náluk az egyik legismertebb fajta. Annyira népszerű, hogy “Fête du Charolais” nevű fesztiválon minden augusztus végen burgundiai gazdák és zenészek ünneplik a kitűnő húsáért tenyésztett marhát.

 

2.A legendás étel elkészítésének kulisszatitkait a Júlia és Júlia című filmből is sokan ismerhetik. Julia Child az életét a francia szakácsművészet népszerűsítésének szentelő asszony és egy írónő történetében, utóbbinak ez a fogás jelenti a legnagyobb kihívást, mert szeretné tökéletesen elkészíteni, végül a hosszú párolás alatt elszunyókál, a ragu pedig tönkremegy.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Konyhasuli franciául: élet a csigán túl

Konyhasuli franciául: élet a csigán túl

Bármilyen furcsa is, de a franciák a békacombon és a házába visszatöltött csigán kívül is esznek ínyenc dolgokat. Ezek ráadásul más nemzetek számára is bátrabban befogadható ételek.
Konyhasuli franciául: Kagyló tengerészné módra (Moules Marinière)

Konyhasuli franciául: Kagyló tengerészné módra (Moules Marinière)

Újabb francia gyöngyszem, ami jól példázza, hogy kevés alapanyagból is lehet őrületesen finomat varázsolni.
Konyhasuli franciául: Csiga fokhagymás petrezselymes vajban

Konyhasuli franciául: Csiga fokhagymás petrezselymes vajban

M i lehetne franciásabb, mint egy tál csiga? Most pedig azt is megmutatjuk, milyen könnyű is az elkészítése, ennek az ízletes fogásnak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.