Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vichyssoise

Sűrű, krémes leves hideg napokra.
2018. november 18.

Ilyenkor, majdnem télvíz idején az embernek nem éppen hideg levesekhez van kedve, ezért lehet talán első hallásra furcsa, hogy ma éppen a vichyssoise (visisszoáz) leves napját ünnepeljük, egy általában hidegen tálalt, burgonyás póréhagyma-krémlevesét. De hadd oszlassam el a félreértést: a vichyssoise-t LEHET hidegen is tálalni, ám melegen is nagyon tuti, főleg ebben a hidegben. Elképesztően krémes, melengető leves, és nem mellesleg nagyon egyszerű elkészíteni, valamint a hozzávalók száma is kevés. Ráadásul póréhagyma szezon is van, úgyhogy én azt mondom, ne csak ma, hanem ezen a télen minél többször egyetek ilyen levest. Vigyázat, nagyon tejszínes; kevésbé nehéz leveshez az 1:1 alaplé-tejszín arányt meg lehet változtatni az alaplé javára.

Hozzávalók

4 személyre
  • 4 ek. vaj
  • 8 póréhagyma fehér része vékonyra karikázva (a zöld bármihez felhasználható, amihez hagyma kell, vagy pl. póréhagymatortát is készíthetünk belőle)
  • 2 közepes burgonya meghámozva, apróra felkockázva
  • ½ l csirke alaplé
  • ½ l tejszín
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • só, bors
  • 1 kis marék (kb. 8-10 szál) snidling apróra vágva

Elkészítés

Egy nagyobb, vastag aljú lábosban megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a póréhagymát. 5 percig pároljuk, figyelve arra, hogy ne piruljon meg. Hozzáadjuk a burgonyát is, további 1-2 percig pároljuk, majd felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Alacsonyabbra vesszük a lángot, épp, csak gyöngyözzön, és 35 perc alatt puhára főzzük a burgonyát és a póréhagymát. Botmixerrel vagy turmixban leturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, a szerecsendiót, és sózzuk, borsozzuk. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk, majd 5 percig főzzük. Ha túl sűrű, hígíthatjuk alaplével.

Ha hidegen tálaljuk, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt mindenképpen ellenőrizzük a fűszerezést, majd snidlinggel megszórva tálaljuk. Boldog vichyssoise napot!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

3 az 1-ben reggeli

3 az 1-ben reggeli

Sára szuper ötletes reggelit sütött ki nektek hétfőre.
Vaníliás cupcake, mert szeretem

Vaníliás cupcake, mert szeretem

Szerintünk nincs ezzel egyedül Horvát Sára!
Nem a Nagyi almás pitéje

Nem a Nagyi almás pitéje

Amerikai almás pite

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!