Julia Child öröksége – az ikonikus séf francia ételeit legalább egyszer ki kell próbálni
2020. June 20.Julia Child receptjei időtállóak, klasszikusak és tökéletesek. A tévés séf és szakácskönyvek szerzője imádta a francia gasztronómiát, így nem csoda, hogy az alábbi receptek is francia gyökerűek.
Coq a Vin
Azaz „kakas borban”. Első látásra egyszerű francia étel, amelynek testességét és összetett ízeit egy jófajta száraz, burgundi jellegű vörösbor adja meg. Ne spóroljunk rajta! Pataky Péter így készíti.
Vichyssoise
Julia Child egyik kedvenc fogása volt ez a hideg, póréhagymából és burgonyából főzött leves. A két zöldség mellett „kvázi” csak vízből áll, persze azért némi tejszínnel, fűszerekkel felturbózható. Horvát Sára nálunk is megfőzte a tökéletes levest.
Quiche Lorraine
Vékony, omlós tészta és szalonnás, tojásos, tejszínes, szerecsendióval gazdagon fűszerezett töltelék. Persze mára számos verziója létezik a vegetáriánustól a sütőtökösig, de érdemes egyszer a klasszikus receptet is elkészíteni, mi is írtunk róla.
Boeuf Bourguignon
Ez az egyik első receptek egyike, amelyet megismertetett a tévéműsorában a nézőkkel. Aki szereti a vörösboros marhapörköltet, ebben a szaftos, melengető fogásban sem fog csalódni. Íme, a recept.
Crêpes Suzette
A nagybetűs francia palacsinta vajas narancsszósszal és brandyvel flambírozva. Julia Child szerint az egyik legelegánsabb desszert. Jöjjenek az alapfogások!
Chicken Waterzooi
A tévés séf szerint ez az egyik legérdekesebb recept, amelyet valaha papírra vetett. Egy klasszikus flamand fogás variációja: csirkehús selymes tejszínnel és tojássárgájával. Az eredeti receptben csirke helyett hal szerepel. Child a csirkét zöldségekkel társította, zöldségalaplében és vermutban párolta készre.
Cassoulet
Babos-húsos, sütőben sült egytálétel, amely igazán közel állt Julia szívéhez. Ehhez köthető egyik sokat idézett mondása: „ A cassoulet a bablakomák legjobbika, mindennapi betevő az egyszerű paraszti konyhában, de mennyei manna az ínyenceknek. Ideális fogyasztója egy 150 kilós izomkolosszus, aki élete előző 12 óráját favágással töltötte.” Hát igen, aki már kóstolta, tudja, mennyire laktató fogásról van szó. Csigó Zita receptje is pont ilyen.
Francia bagett
Az utóbbi hónapokban annyian váltak házi pékekké! Egy kis gyakorlattal Julia kedvence, a belül puha, kívül ropogós, rendkívül látványos francia bagett is megsüthető.
Tarte Tatin
Ez a fordított almatorta a franciák válasza az angolszász almás pitére. Forrón tálalva, tejszínhabbal a tetején egyszerűen ellenállhatatlan. Képzeljük csak el, ahogy találkozik a melengető, karamellizált gyümölcsréteg és a hideg, lágy habbá vert tejszín!
Forrás: Southern Living