Jobbak a cukorhelyettesítők, mint maga a cukor? Ez velük a baj...
2023. January 22.A törekvés, hogy megtalálják a tökéletes cukorhelyettesítőt, az élelmiszeripari cégek Szent Gráljává kezd válni, egyre reménytelenebb, hogy sikerrel járnak.
A tudósok már találtak az édesítéshez természetes forrásokat, amilyen például a stevia, de nem sikerült felfedezni semmit, ami utánozná a cukor egyéb tulajdonságait: a szerkezetet, a textúrát, a nedvességszabályozást, és azt az ízt, ami feldobja a pékárukat.
Ez különösen aggasztó a Coca-Cola számára, ami az egyre egészségtudatosabb fogyasztók miatt kénytelen új összetevőket keresni. Az üdítőgyártó most éppen 1 millió dollárt ajánlott fel annak, aki megtalálja a természetes és biztonságos, alacsony vagy zéró kalóriatartalmú tökéletes cukorhelyettesítő összetevőt.
A természetes édesítőszereknek komoly hátrányai vannak, például furcsa utóízük van, túlzottan édesek, vagy épphogy késve érezni az ízüket.
A tökéletes cukorhelyettesítő valószínűleg nem létezik, hiszen több évtizednyi kutatás során sem sikerült megtalálni
– mondja John Fry, aki édesítőszereket gyártó cégek kutatásait szervezi.
Ha létezne ilyen, rendkívüli értékkel bírna
– tette hozzá.
Mindent a sztíviáról, az egyik legnépszerűbb cukorhelyettesítőről