Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Jobbak a cukorhelyettesítők, mint maga a cukor? Ez velük a baj...

2023. January 22.

A törekvés, hogy megtalálják a tökéletes cukorhelyettesítőt, az élelmiszeripari cégek Szent Gráljává kezd válni, egyre reménytelenebb, hogy sikerrel járnak.

A tudósok már találtak az édesítéshez természetes forrásokat, amilyen például a stevia, de nem sikerült felfedezni semmit, ami utánozná a cukor egyéb tulajdonságait: a szerkezetet, a textúrát, a nedvességszabályozást, és azt az ízt, ami feldobja a pékárukat.

Ez különösen aggasztó a Coca-Cola számára, ami az egyre egészségtudatosabb fogyasztók miatt kénytelen új összetevőket keresni. Az üdítőgyártó most éppen 1 millió dollárt ajánlott fel annak, aki megtalálja a természetes és biztonságos, alacsony vagy zéró kalóriatartalmú tökéletes cukorhelyettesítő összetevőt.

A természetes édesítőszereknek komoly hátrányai vannak, például furcsa utóízük van, túlzottan édesek, vagy épphogy késve érezni az ízüket.

A tökéletes cukorhelyettesítő valószínűleg nem létezik, hiszen több évtizednyi kutatás során sem sikerült megtalálni

– mondja John Fry, aki édesítőszereket gyártó cégek kutatásait szervezi.

Ha létezne ilyen, rendkívüli értékkel bírna

– tette hozzá.

Mindent a sztíviáról, az egyik legnépszerűbb cukorhelyettesítőről

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!