Ízesíts közel-keleti módra! Ilyen csodás kincseket rejtenek a híres fűszerbazárok
Az „ezeregy éjszaka” fantasztikus fűszerei pillanatok alatt rabul ejtik érzékszerveinket. Színek, illatok és ízek tarka kavalkádja vár a dohai fűszerbazárokban, ezt az élményt minden gasztrokedvelőnek legalább egyszer át kell élnie! A csodás bazárvilágba egyszerűbb eljutni, mint gondolnánk, Katar fővárosába, Dohába a Qatar Airways több járatot is indít hetente. És mi kerüljön a kezdő fűszercsomagunkba? Mutatjuk!
Az arab konyha legalább annyira színes, mint a fűszerei. Ha „végigennénk” Dohát, szép számban kóstolhatnánk mezzéket, azaz hideg és meleg előételeket, (nyárson) sült húsokat, lepénykenyereket, grillezett zöldségeket, szaftos-ragus egytálételeket és édes-fűszeres desszerteket. A húsfogyasztás korlátozott, leggyakoribb a baromfi – abból is a csirke –, a bárány és a marha.
Friss alapfűszer a nálunk is mindennapinak számító petrezselyem – gondoljunk csak az egyik legismertebb ételre, a tabbouleh-ra –, a húsokhoz, mártogatósokhoz és zöldséges ételekhez is remek koriander, valamint a menta. Ez utóbbi jóval több, mint koktél hozzávaló vagy dísz a süti tetejére: sűrű, házi joghurthoz, friss sajtokhoz és bárányhúshoz is jól passzol. Sok ételhez kerül frissítő aromájú citromhéj vagy citromlé, és a Magyarországon alapvető ízesítőnek számító fokhagyma sem hiányzik a közel-keleti konyhából. Sőt! Fűszerpaprika szintén gyakori vendég a receptekben, ha még nem kóstoltuk a füstölt változatot, mindenképpen érdemes kipróbálni. A mediterrán ízeket is felfedezhetjük az arab ételekben, kedvelt fűszerük az oregánó. Sáfránnyal és római köménnyel szintén főznek.
Egzotikusabb vizekre evezve említsük meg elsőként a sumac-ot (vagy ahogy magyarul nevezzük, szumákot). Ez a fűszer nem más, mint cserszömörce bogyója, élénk meggypiros színű (neve is sötétvöröset jelent), eleinte savanyításra és színezésre használták. Fanyar íze kissé emlékeztet a citrusokra, kihozza az ételbe tett többi fűszer aromáját, felerősíti az ízeket. Gyakori összetevője a za’atar fűszerkeveréknek, amely általában oregánóból, kakukkfűből, pirított szezámmagból és szumákból áll. A baharat fűszer is igen kedvelt: fekete bors, paprika, kömény, szerecsendió, szegfűszeg, koriander, kardamom és fahéj porított, aromás keveréke.
Az arab konyha szívesen fűszerezi az édességeket is. A már említett fahéj, szegfűszeg, zöld kardamommag mellett illatos szegfűborsot, gyömbért és vaníliát szoktak használni.