Ismét bebizonyosodott, a növényi zsírok segítenek védekezni a stroke ellen
Amerikai tudósok a stroke kockázatát vizsgálták abból a szempontból, hogy milyen eredetű zsiradékokat fogyasztottak a maratoni hosszúságú kutatás alanyai. 117 ezer személy 27 éven át írt naplót az étkezési szokásairól, és közülük hatezren szenvedtek időközben agyi funkció-károsodást. A Harvard kutatói megállapították, hogy a főleg növényi zsírokat fogyasztók csoportjában 12 százalékkal kisebb volt a stroke előfordulásának kockázata. A túlnyomórészt olíva, sáfrányos szeklice és repce olajával táplálkozók jobban teljesítettek azoknál, akiknek gyakran kerül marha, sertés, bárány, szalonna, szalámi, vagy más húsipari termék a tányérjára. Ez utóbbi csoportnál az átlagos rizikó már 16 százalékkal magasabb volt, de minden egyes tétel nyolc százalékkal hajlamosított a keringési betegségekre. Sőt: a feldolgozott fehérjét sűrűn evők számai ugrottak ki a leginkább: ez akár 12 százalékkal is megdobta az értékeiket. Ám például a tejtermékeknél ilyen szoros összefüggést nem hozott ki a tanulmány.
Ez is érdekelhet: Növényi étrenddel a cukorbetegség ellen
Összegzésként az állapítható meg, hogy a különböző élelmiszerek zsírjai jobban számítanak, mint a zsiradék-fogyasztásunk össz-mennyisége, ha meg szeretnénk előzni az olyan kardiovaszkuláris eseményeket, mint például a stroke. Fenglei Wang, a bostoni Harvard T.H. Chan School of Public Health munkatársa hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen forrásból vesszük fel a zsiradékot. Ezek az adatok alátámasztják a The Lancet Public Health 2018-as vizsgálatának eredményét, mely szintén az állati zsírok élethosszat megrövidítő jellegét emelte ki. Itt kijött, hogy a tejtermékek, a tojás, a hal, a sertés- és vörös húsok telítetlen zsírjai 21 százalékban okolhatóak a korábbi elhalálozásért, míg a növények telítetlen zsírjai 16 százalékkal csökkentik ezt a kockázatot.
Perzsa
Forrás: vegnews.com
Kapcsolódik: