Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ismered a nagy nyári kedvenc, az Aperol Spritz történetét?

2022. July 30.

Néhány éve a magyar vendéglátóhelyek teraszain is gyakori vendég az Aperol Spritz. Korábban persze még bizalmatlanul szemléltük a jellegzetes színű „folyadékot” a nagy vizes- vagy borospoharakban az olasz strandbüfékben, pedig arrafelé messze a leggyakrabban fogyasztott ital. Érdekes az is, hogy mennyire máshogy van beárazva nálunk és külföldön. Míg itthon koktélárban mérik, Olaszországban a legtöbb helyen olcsóbb egy korsó sörnél. De vajon mikor találták ki ezt a kesernyés és frissítő likőr-habzóbor párosítást?

Tipp: A tészta nem is olasz eredetű? Cikkünkből kiderül!

Maga az Aperol (likőr) 1919-ben jelent meg, a spritz kifejezés azonban régebbi keletű dolog. Aki otthonosan mozog német nyelvterületen, annak ismerős lesz a szó, ott ugyanis minden spritz, amit vízzel hígítanak, legyen az bor vagy almalé. Az olasz spritz is innen ered, hiszen az 1800-as években egy ideig Ausztria része volt az olasz Veneto régió, és az arra járó osztrákok túl erősnek találták az ottani borokat, ezért vízzel hígították, így egyúttal meghonosították a spritz kifejezést is azon a tájon. Ez fejlődött aztán tovább az idők során. Először a sima vizet cserélték szénsavasra, majd a borból lett habzóbor, hogy még buborékosabb legyen, és helyet talált benne az Aperol is.

Az ital születése úgy kezdődött, hogy Luigi és Silvio Barbieri 1912-ben megörökölte apjuk szeszesital gyártó cégét, majd 7 év kísérletezés után megjelentek új találmányukkal, az Aperollal, amelynek nevét a francia „Apéro”, azaz aperitif szóból vették. Az eredeti recept a mai napig titkos, de biztosan van benne keserű és édes narancs, illetve rebarbara.

Az ital fokozatosan egyre ismertebb és kedveltebb lett, de csak az 1950-es években jelent meg hivatalosan az Aperol Spritz. A koktél akkor lett nemzetközi szinten is igazán ismert, amikor a 2000-es évek elején a gyártót felvásárolta a Campari csoport, és a nagyvállalat egyre több ország piacára bevezette.

A recept egyébként tényleg pofon egyszerű, 1 rész Aperol, 1 rész prosecco (habzóbor) és 1 rész szóda mindösszesen. Jéggel, egy gerezd naranccsal és – sokszor – egy szem olajbogyóval kínálják.

Kapcsolódik:

A mediterrán konyha fortélyait érdemes lenne eltanulnunk

Forrás: Town & Country

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gordon Ramsay 2021-től már tüzes olasz borokban is utazik

Gordon Ramsay 2021-től már tüzes olasz borokban is utazik

Nem csoda, ha a brit séfet lenyűgözik a toszkán pincészetek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!