Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A tészta nem is olasz eredetű? 5 érdekesség az egyik legnépszerűbb ételről

2022. July 2.

A tésztaételek általában könnyen és gyorsan elkészíthetőek, a száraztészták pedig szinte mindenhol viszonylag olcsón beszerezhetőek. Ráadásul sokáig elállnak, így nem meglepő, hogy a különböző tésztaételek a világ szinte minden táján elterjedtek és kedveltek. 5 érdekesség következik, a cikk után pedig már tehetjük is fel a főzővizet, ha megjött a kedvünk egy jó tésztavacsorához. 

 

Nem is olasz eredetű

Vagy mégis? A kérdést nagy vita övezi, ugyanis két kultúrkörben is az egyik legalapvetőbb étel, ez pedig az olasz és a kínai. A kínai eredetet hirdetők egy 2005-ös cikket szoktak idézni, amely szerint egy ásatáson talált leletek alapján a mai Kína területén már a késői kőkorszakban, időszámításunk előtt 1700 és 1100 között készítettek tésztákat. Az olasz eredetet hirdetők egy 4. századi etruszk sírban talált képet szoktak érvként felhozni.

 

Nem Marco Polo vitte a tésztát Olaszországba

Sokáig tartotta magát a legenda, hogy Marco Polo hozta magával Kínából a tésztát, amikor a 13. században hazatért utazásairól. Azonban – ahogy feljebb is írtuk – vannak bizonyítékok arra, hogy már több évszázaddal korábban ismert volt Itáliában a tészta.

 

A Barilla a legkedveltebb márka az olaszoknál

A magyar szupermarketek polcain is megtalálhatóak a 140 éves márka termékei. Nem csupán nálunk népszerű, hiszen az utóbbi 20 évben az Olaszországban eladott összes tészta 40%-a a Barilla valamelyik terméke volt.

 

Jó okkal léteznek különböző formájú tészták

Az olaszok kialakítottak szabályokat arra vonatkozóan, hogy milyen formájú tészta milyen típusú szószokkal párosítható. Emellett a különböző formáknak történelmi okai is vannak. Olaszország egyes tájain más és más fajta gabona terem meg, a különböző fajta búzákból pedig más és más formájú tésztát lehet a legjobban megformázni. Északon kimondottan puha tészták gyúrhatók a lisztből, amihez tojást adnak a tészta alacsony fehérjetartalmát kisegíteni. Az ország közepén nem kell tojást tenni a tésztába, délen pedig magas fehérjetartalmú durumlisztekből készítenek tésztákat.

 

Tipp: Hány fajta száraztésztát érdemes otthon tartani?

 

Az olaszoknál a tészta külön fogás a főétel előtt

Egy komplett olasz étkezés a következőképpen néz ki. Megterítik az asztalt, mindenki kap egy pohár italt, mondjuk bort vagy proseccót, majd kiteszik az antipasti tálakat. Az előétel lehet helyi sajt, szalámi, zöldség, olívabogyók. Ezt követi a primi, amely hivatalosan az első fogás és tésztaétel. Régen ezzel laktak jól a szegény emberek, hiszen olcsó volt és eltelített, így a húsételből már kevesebbel is beérték. A tésztát a főétel – legtöbbször hús vagy hal – követi, majd desszerttel és kávéval zárják az étkezést.

 

Ezt már olvastad? 

Sok a maradék tészta? Még finomabb is lehet, mint frissen!

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!