Így tisztítsd a sütőd vegyszerek nélkül
2021. October 9.Lássuk be, a sütőnk kitakarítása olyan feladat, aminek nem szívesen fogunk neki. Hosszadalmas, macerás, koszos munka. És egyáltalán mivel lássunk neki? Rengeteg speciális tisztítószer kapható a boltokban, ezek a reklámok szerint könnyedén, gyorsan és egyszerűen tisztává varázsolják a sütőnket. Ezek egy része működik is, de mi a helyzet, ha nem szeretnénk durva vegyszereket használni az otthonunkban? Jöjjön a megoldás!
Szódabikarbóna és ecet
Klassz páros, szinte mindent megtisztíthatunk a segítségükkel. Először a szódabikarbónát keverjük össze vízzel, hogy sűrű krémet kapjunk. Kenjük szét a sütőnk alján, oldalfalain és az üvegajtó belső oldalán is, csak a fűtőszálakat hagyjuk ki felül. Adjunk a krémnek legalább két órát vagy egy teljes éjszakát. Ezután vegyünk egy szórófejes palackot, majd töltsük meg fele-fele arányban vízzel és ecettel, és spricceljük a szódabikarbónás krémünkre. Ahogy elkezd habzani, szépen leszedi a szennyeződéseket. Hagyjuk hatni 30 percet, majd töröljük ki a sütőnket.
Só
Ha sütés közben észrevesszük, hogy éppen folyik ki valami a sütőnk aljára, gyorsan nyissuk ki az ajtaját, és szórjunk sót a foltra. Sokkal egyszerűbb lesz majd a már kihűlt sütőből eltüntetni a foltot.
Ecet és gőz
Egy lábast töltsünk fel harmadáig vízzel, és kezdjük forralni a tűzhelyen. Amint forrni kezd, töltsünk bele ugyanannyi ecetet, majd forraljuk további 30 másodpercen át. Ezután tegyük be a lábast a sütőbe, csukjuk rá az ajtaját, és hagyjuk így 45-60 percen át. Az ecetes gőz fellazítja a szennyeződéseket és leoldja a zsírt, sokkal egyszerűbben ki fogjuk tudni törölni a sütőt.
Citromos víz
Ennél a módszernél egy serpenyőt töltsünk fel vízzel, facsarjuk bele két citrom levét, tegyük a sütőbe, és kapcsoljuk be. A víz felforr, a keletkező gőz pedig ugyanazt a hatást fejti ki, mint amit az előző módszernél mutattunk.
Forrás: Real simple