Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Ha elhatároztuk magunkat, hogy leszámolunk a hússal, nézzük meg a következő néhány tippet

Így csökkentsük a húsfogyasztást

Ha elhatároztuk magunkat, hogy leszámolunk a hússal, nézzük meg a következő néhány tippet
2018. January 18.

Legtöbb esetben az embernek nincs ideje és pénze arra, hogy vegetáriánus életmódba kezdjen – emellett el kell sajátítani a vega konyha alapjait is. A vegák és vegánok meg szeretnék változtatni a világot és ezt azzal kezdik, hogy saját életmódjukat formálják át. Azzal, hogy nem támogatják a húsipart, apró változásokat igyekeznek generálni.

Az apró szót érdemes megjegyezni, ha étrendet váltunk: kis lépésekben kell haladni a teljes siker felé. Ha pedig egyszer elértük a teljes húsmentes táplálkozást, visszanézve úgy érezzük majd, nagyon könnyű volt megtenni az utat.

Az étrendváltás – mint már írtuk – nehéz lehet, ha kevés az időnk és a pénzünk, sőt még inkább nehéz, ha allergiánk, vagy egészségügyi panaszaink vannak. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni. A következő tippeket kezdő vegáknak ajánljuk.

1.Szokáskövetés (habit tracking)

Figyeljük a húsfogyasztásunkat, és jelezzük a határidőnaplónkban, mely napokon nem ettünk húst. Kezdetnek vegyük fel szokásaink közé a „húsmentes hétfőt” – ez alapból is a húsfogyasztás csökkentéséért jött létre. Az étkezési szokásainkat a hűtőnkön, a parafatáblánkon, vagy a telefonunkban is követhetjük. A lényeg, hogy jutalmazzuk magunkat (vidám színekkel, matricával, stb.), mikor nem ettünk húst.

2.Kezdjünk el rajongani a vega kajákért

Egy ilyen kaja egyébként ugyanaz, mint az átlagos, csak hús nélkül. A zöldségek iránti ellenszenv valószínűleg a gyermekkorban fogyasztott ízetlen zöldségköreteknek köszönhető. Kövessünk vega Instagram-oldalakat, olvassunk vega recepteket, és főzzük meg azokat. Ha megfelelően készítjük el, igen ízletes ételt kapunk.

3.Ne a húsra koncentráljunk

A legtöbb étel a hús köré épül, így elsőre igen szegényesnek tűnhet egy ebéd, ha kivesszük a csirkét/marhát belőle. A vega életmód kezdetén is készíthetünk húsos ételeket, de a húst a legvégén adjuk a kajához. A salátába kerüljön először paradicsom, jégsaláta, uborka, avokádó, pirított mandula, és csak a legvégén szórjunk rá egy kevés pirított bacont. A zöldség lépjen a fő helyre, míg a hús váljon köretté.

4.Ne vásároljunk húst

Mikor elérjük azt a pontot, hogy a zöldségalapú ételek legyőzik a húsokat, és már egyre kevesebb csirkét fogyasztunk, még egy nehézségbe ütközünk: teljes mértékben le kell mondani a húsról. Határozzuk el, hogy nem vásárolunk húst, és csak akkor fogyasztjuk, ha megkínálnak vele: nem utasítjuk vissza a kóstolót a szalámis pizzát, de magunknak csak négysajtosat rendelünk.

Mindezen hasznos tippek mellett mindig tartsuk szem előtt, miért is szeretnénk leszámolni a húsfogyasztással. Ez segít, hogy az apró lépések elvezessenek a sikerig.

forrás: Hello Giggles

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

6 ex-vega elárulta, miért tértek vissza a húsra

6 ex-vega elárulta, miért tértek vissza a húsra

Sokat beszélünk arról, hogy valaki vegetáriánus életmódba kezdett, de keveset azokról, akik egy idő után visszatértek a húsfogyasztáshoz
Utazik a vega gyerek – növényi étrend nyári táborban, sulis kiránduláson, pikniken

Utazik a vega gyerek – növényi étrend nyári táborban, sulis kiránduláson, pikniken

A vegán családok élete egyébként sem fenékig tejfel (hiszen az nem is vegán), de amikor utazásra kerül a sor, valóban a feje tetejére áll a vega-világ. Izgalmas kihívás kicsiknek és nagyoknak, hiszen a táborok, kirándulások során a legritkább esetben készülnek növényi alapú menüvel, és ez még a jobbik eset…
Ezek a legvegánbarátabb városok

Ezek a legvegánbarátabb városok

Európai és amerikai nagyvárosok is szerepelnek a listán

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!