Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

6 ex-vega elárulta, miért tértek vissza a húsra

Sokat beszélünk arról, hogy valaki vegetáriánus életmódba kezdett, de keveset azokról, akik egy idő után visszatértek a húsfogyasztáshoz
2017. November 2.

A britek több mint fele (56-%-a) véli úgy, hogy a hús nem feltétlenül szükséges alapanyag, sőt több mint fél millió vegán él az országban. Még azok is egyre kevesebb húst fogyasztanak, akik nem vallják magukat teljes mértékben vegetáriánusnak (ennek egyik példája a húsmentes hétfő tartása).

Azonban nemcsak azokra érdemes figyelni, akik elhagyják a húst, hanem azokra is, akik a vega/vegán életmódból visszatérnek a húsfogyasztáshoz. A Cosmopolitan UK beszélt néhány ilyen emberrel, arra próbáltak rájönni, mi vezetett a visszatéréshez.

1.Laura: „Másnapos voltam”

11 éves kora óta vega volt, ennek a 30. születésnapi buliját követő reggel (és a macskajaj) vetett véget. Azért tért át a húsmentes étkezésre, mert az édesanyja szörnyen készítette el a húsételeket: „zsíros és rágós volt, hasonlított egy túlfőtt zöldséghez.” Laura másnaposan megkívánta a baconös szendvicset, és el is fogyasztott egyet. Azóta szalonnát, kolbászt,  csirkét is bátran eszik: „maximum hetente háromszor eszem húst, melyek mindig magas minőségű, organikus élelmiszerek.”

2.Christina: „Lejárt a fogadás”:

Nővérével fogadtak, hogy ha kibírja 5 évig a vega életmódot, kap 10 £-ot (3450 Ft). 10 évesen vágott bele az 5 „hosszú évbe”, mely egy igen pozitív tapasztalat volt számára. „Azelőtt nem fogyasztottam zöldséget, csak chipset, csokit, csirkét. Most pedig már minden élelmiszertípusból szívesen étkezem.” Mikor lejárt az 5 év, a megnyert 10 £ felét csirkefalatokra és chipsre költötte.

3.Laura: „Súlyosan vérszegény lettem”

2007-ben tért át a vegetáriánus életmódra, melyet gyermeke születése után adott fel. „Bizonyos szempontból igen idegesítő vegának lenni. Az emberek folyton kérdezgetnek róla, előre eldöntik, hogy nem kedvelnek, emellett egy étteremben is sokkal limitáltabb a választható ételek tere.” Ezek ellenére szeretett vega lenni, mely életmóddal 2017-ben egészségügyi okokból kellett felhagynia. „Megválogatom, milyen húst eszek, többnyire a csirke mellett teszem le a voksom. Mindig nagyon fűszeresen fogyasztom a húst, hogy ne érezzem az ízét.”

4.Danielle: „Az ételek iránti szenvedélyem győzedelmeskedett”

8 éves korában lett vega, mert megőrült az állatokért, és képtelen volt elfogadni, hogy megegye őket vacsorára. „Tíz év elteltével nem volt egyszerű döntés újra húsfogyasztóvá válni, rengeteget gondolkodtam rajta, mert az előző években rendkívül elkötelezett voltam.” Jól jött neki, hogy újra húst fogyaszt, hiszen jelenleg étteremkritikusként dolgozik. „Azóta már mindenféle húst eszek, sőt, otthon 7 menüből 5 biztosan húsalapú étel.” Mivel szereti a vegetáriánus ételeket, reggelire és ebédre többnyire ilyeneket fogyaszt.

5.Imogen: „Lisztérzékenységet diagnosztizáltak nálam”

Szimplán azért nem fogyasztott húst 6 éves korától, mert nem szerette azt. 2017-ben diagnosztizáltak nála lisztérzékenységet, ezért hagyott fel a vega életmóddal. „Rengeteg étterem vega kínálata gluténalapú (pizzák, tészták), és mivel a munkám miatt sokat utazom, nagyon korlátozott lett volna az étrendem. Szerettem volna, ha több táplálékot vihetek be.” Jelenleg szívesen fogyaszt fűszeres csirkét, bacont, szalámit, kóstolt már bárányt is, de azt nem szereti.

6.Lola: „Nem volt jó az autizmusom és a rendszertelen étkezésem mellé”

Akkor lett vega, mikor az Egyesült Államokban élt. „Itt ismertem meg jobban a húsfeldolgozást, beleértve néhány ismeretlen eredetű hús kezelését, melyet undorítónak találtam.” Nehéz volt számára, hogy megtanulja a vegetáriánus ételek elkészítését – főleg, hogy autizmussal élt. Emellett étkezési zavarok is jelentkeztek nála mikor megvonta étrendjéből a húst, így mikor 2008-ban visszaköltözött Londonba, újra beépítette étkezésébe a húst. „Szerencsés voltam, hogy találtam egy dietetikust, aki segített az étkezési zavaraim leküzdésében, és az autizmusommal, sőt, segít étkezési terveket készíteni.”

forrás: Delish

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vegetáriánus hamburger isteni citrusos öntettel

Vegetáriánus hamburger isteni citrusos öntettel

Ha ebben a melegben a marhahús pogácsa helyett valami könnyebre vágynál!
Vásárok kedvence: töki pompos vegetáriánus módra

Vásárok kedvence: töki pompos vegetáriánus módra

Nincs adventi vásár forralt borozás és töki pompos nélkül. Ez a verzió most vegetáriánus módon, 3-féle hagymával, fűszeres tejföllel és kelbimbóval készült.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!