Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vásárok kedvence: töki pompos vegetáriánus módra

Nincs adventi vásár forralt borozás és töki pompos nélkül. Ez a verzió most vegetáriánus módon, 3-féle hagymával, fűszeres tejföllel és kelbimbóval készült.
2016. december 8.

Nincs adventi vásár forralt borozás és töki pompos nélkül. Ez a verzió most vegetáriánus módon, 3-féle hagymával, fűszeres tejföllel és kelbimbóval készült.

A pizzával szemben tésztáját hagyjátok nyugodtan vastagabbra, finom, puha lesz a végeredmény.

 

Hozzávalók

6-8 szelethez
  • A tésztához:
  • 10 dkg burgonya (tisztítva mérve)
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss felfuttatva)
  • kb. 2 dl langyos tej (vagy víz)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csapott teáskanál só
  • A feltéthez:
  • 3 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál morzsolt lestyán
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • 20 dkg kelbimbó
  • 15 dkg félkemény sajt (trappista, ementáli)

Elkészítés

1. A megtisztított, meghámozott burgonyát felkockázzuk, majd bő vízben puhára főzzük. Leszűrjük, a főzővízből 1 dl-t félreteszünk. Még melegen összetörjük a burgonyát, majd megvárjuk, hogy kihűljön.

2. A lisztet összekeverjük a tört burgonyával, az élesztővel, a félretett főzővízzel, a tejjel (vagy vízzel), az olajjal és a sóval. Rugalmas tésztává gyúrjuk, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

3. Közben a tejfölbe belereszeljük a megtisztított fokhagymát, hozzákeverjük a morzsolt kakukkfüvet és lestyánt, valamint sózzuk, borsozzuk.

vegatokipompos1

4. A megkelt tésztát lisztezett felületen 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk, és áttesszük egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe. Letakarjuk, majd további 10-15 percet kelesztjük. Ezt követően megkenjük a fűszeres tejföllel, ráhalmozzuk a megtisztított, felkarikázott lila hagymát és újhagymát, valamint elrendezzük rajta a megtisztított kelbimbókat (a nagyobbakat kettévághatjuk). Megszórjuk a lereszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percet sütjük.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gyere velem! - A nagy lángos kör

Gyere velem! - A nagy lángos kör

Az a zsineg, amivel ki van kötözve a fokhagymás keverékhez való ecset. Az a sótartó, aminek a tetejére ki tudja, mióta telepedtek a kis foltok. A zsírpapír, ami nem véd meg a forróságtól, így egyik kezünkből a másikba rakosgatjuk a zsákmányt. Eltalálták, a lángosról van szó. Körbejártuk, megkóstoltuk, megkentük és szétcincáltuk.
Édesköményes szűzpecsenye krumplilángossal

Édesköményes szűzpecsenye krumplilángossal

Rákóczi Feri, édesanyja krumplilángosát ajánlja köretként az édesköményes, rozmaringos szűzpecsenye mellé. Fantasztikus illatok keveregnek a konyhában, amit csak akkor élvezhetünk, ha magunk is elkészítjük.
Egyszerű lángos

Egyszerű lángos

Az egyszerű lángos tényleg nagyon egyszerűen elkészíthető, nem kell hozzá különösebb tudomány. Ha meguntuk, akkor pedig elkezdhetjük megtölteni: sajttal, baconnel, rozmaringgal.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?