Hogyan tudsz spórolni a húson?
Az elmúlt egy évben brutálisan megdrágult az élelmiszer. Minden egyes bevásárláson érezzük ezt. Ha már lemondtunk a luxus cikkekről, sajnos nincs más hátra, mint hogy a boltban is megnézzük, mire adjuk ki megkeresett forintjainkat, és hát lássuk be, a húsnak igencsak megkérik az árát manapság. Íme néhány tipp, amivel foghatunk a havi kiadásainkon:
Főzés
Ha főzünk, készítsünk egyszerre nagy adagokat! A hipermarketekben vagy akár már a rendelős üzleteknél is sokszor olcsóbb egy nagy tálca hús, mint a kisebb kiszerelésű társaik. Másfelől így csak egyszer használtunk áramot, vizet, stb. Ha nem szeretjük több napig ugyanazt enni, nyugodtan fagyasszuk le adagokba kiporciózva, később még hálásak leszünk magunknak. (Nem utolsó sorban pedig így egy csomó időt is megspórolhatunk, amit amúgy munkával vagy munkakereséssel is tölthetnénk.)
Zöldségek
Az egyik legkézenfekvőbb módja a húson való spórolásnak, hogy nemes egyszerűséggel kevesebbet fogyasztunk belőle. Alakítsuk át szokásainkat, fogyasszunk több zöldségköretet! Például a fele hús-fele rizs helyett az egyharmad hús-egyharmad köret-egyharmad zöldség már mindjárt pénztárcabarátabb megoldás lesz.
Trükközés
Ha ragut készítünk, szintén dúsíthatjuk zöldségekkel. Például a bolognai eredeti recept szerint szinte több répát, zellert, paszternákot tartalmaz, mint húst. Trükközhetünk kicsit a húsok minőségével is. Vásároljunk fele-fele arányban egy drágább és egy kicsit olcsóbb húsfélét, így kötve némi kompromisszumot a pénztárcánk oltárán.