Hogyan állapíthatjuk meg, hogy megromlott-e a savanyúság?
2022. July 9.Mi magyarok imádjuk a savanyúságokat, a csalamádét, az uborkát, az almapaprikát vagy a káposztát. Tárolásuk már nem annyira egyértelmű sokak számára. A boltban a polcon áll, tehát nem kell hűteni, de mi a helyzet felbontás után? Megromlanak egyáltalán? Hiszen tudjuk, a savanyítás pont tartósítási módszer. És ha romlandó, honnan állapíthatjuk meg, hogy már nem alkalmas fogyasztásra?
Tipp: Így készíts sült savanyúságot
Több jel utal arra, hogy megromlott a savanyúság, például a kellemetlen szag, a zavarosság, az elszíneződött lé és természetesen a penész is. Ha a befőttes üveg teteje elkezd kidomborodni, netán pezseg a savanyúság bontás után, az szintén arra utal, hogy már nem fogyasztható. Ilyen esetekben ne spóroljunk és próbáljuk kiválogatni a még jónak ítélt részeket, hanem dobjuk ki az egész üveggel.
A bontatlan savanyúságokat nyugodtan tárolhatjuk szobahőmérsékleten a kamrában vagy a konyhaszekrényben, kivéve ha a boltban eleve a hűtőből vásároljuk, ugyanis akkor más módszerrel készültek, és nekünk is hűtőben kell tárolnunk. Elméletben le is fagyaszthatjuk, de magas folyadéktartalmuk miatt kiolvadás után már nem az igaziak.
Kapcsolódik:
Ne öntsd ki a savanyúság levét! Praktikus felhasználási módokat mutatunk
Forrás: the kitchn