Hallevesek a karácsonyi menüben
2022. December 7.Sokan karácsonykor hagyományosan halat fogyasztanak, legtöbbször halászlé formájában. A magyar halászlé, legyen szegedi vagy bajai, párját ritkítja. A szegedi halászlé tiszai halból, a bajai dunai halból készül. Más különbség is van, a szegedit alaplével, passzírozással, többféle halból főzik, a bajai halászlébe leginkább ponty kerül, nem passzírozzák, és a végén gyufaszál tésztával tálalják. Az igazi halászlé bográcsban készül, azonban nem mindig van idő és lehetőség a kertben főzni. Ilyenkor a tűzhely is tökéletes.
A megszokott leves helyett készíthetünk másféléket is. Pontyból próbáljunk ki egy olyan verziót, amikor a hagymás-paprikás alapot paradicsomlével dúsítjuk. Főzzünk belőle jó sűrű levest, és tálaljuk tésztával. Még a folyami halaknál maradva: nemcsak ponty van a világon, harcsából is lehet zseniális levest főzni. A tárkonyos ragulevesünket egyszer próbáljuk ki harcsával csirkehús helyett. Bátrabbak gombával is kombinálhatják.
Aki még nem próbálta, készítsen pisztránglevest. Ennek a különlegessége hogy nemcsak friss, hanem füstölt pisztráng is kerül a levesbe. Készül egy alaplé, amibe belefőzzük a csontosabb részeket mind a friss, mind a füstölt pisztrángból. Sárgarépa és fehérrépa kerül bele zöldségként. Amikor a zöldségek már megpuhulnak, kivesszük a csontos halrészeket, tejszínnel behabarjuk, ízesítjük kaporral és fehérborral, majd tálalásnál a füstölt pisztrángfiléből kisebb darabokat adunk még a leveshez. Igazi ünnepi különlegesség.
A folyami halakhoz tehát jól illik a kapor, a tejszín és a fehérbor is. Ha vöröshagyma helyett póréhagymával vagy újhagymával készítjük az alapot, lágyabb, kalandosabb íze lesz. Mindez egyébként a tengeri halaknál is jól működik.
Tipp: A gránátalmás lazacsalátának is az ünnepi asztalon a helye
Tengeri halakból is mennyei karácsonyi levesek készülhetnek. Egyik legnépszerűbb ezek közül a skandináv halleves. Lazacból készül tejszínesen, kaprosan, citromosan. Dinsztelt hagyma az alapja, burgonya. répa és édeskömény kerül még bele. A lazacot csak akkor teszik a levesbe, amikor a zöldségek már megpuhultak, csak pár perc főzés szükséges neki. Érdemes kipróbálni.
Kicsit elfordulva a tejszínes levesektől, készíthetünk mediterrán hallevest is. Ebből is sokféle verzió van, ahány ház, annyi szokás. Folyami és tengeri halból is kiváló. Általánosan elmondható, hogy paradicsom és esetleg kaliforniai paprika kerül bele. Olíva- és kapribogyó is illik bele.
A keleties vonallal sem tévedünk, ehhez persze szükséges, hogy szeressük ezt az ízvilágot. A thai és egyéb halleveseket általában kókusztejjel készítik. Fűszerei a gyömbér, fokhagyma, chili, koriander (őrölve és frissen zölden) és a lime. Ezekbe a levesekbe nemcsak halat, rákot is érdemes tenni. Ha tésztával szeretnék tálalni, rizstésztát használjunk. És ha tehetjük, bambuszrügyet is használjunk hozzá.
Nem is gondolná elsőre az ember, hogy milyen sokféle leves készíthető halfélékből!
Ezt már olvastad?
Egészséges halételek szentestére – amikor átlépjük a rántott hal vonalat