Ha alultáplált vagy, jóval kevesebb az esélyed a túlélésre
2021. February 27.Az elhízás egészségügyi kockázatairól nagyon sokat hallunk, az alultápláltság veszélyeiről szinte alig. Pedig az alultáplált belgyógyászati betegeknél – egy friss svájci kutatás szerint – 20%-kal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával. Hogy milyen jelentősége van ennek a járvány idején, és hogyan tudjuk mi magunk is megállapítani, hogy alultápláltak vagyunk? Szakértő segít eligazodni a témában.
Alultápláltság és túlélési esélyek
Már gyakran a kórházba kerüléskor alultápláltak a betegek, ami a betegfelvételnél a kórlapjukra is rákerül. A vírusjárvány ráadásul növeli az alultápláltak számát, és nemcsak a fertőzöttek között, hanem azon krónikus betegek körében is, akik a szigorítások miatt nem jutnak el szakorvoshoz, és a betegségükből vagy a kezelésükből adódó étvágytalanság miatt csökken a testtömegük. És ha már COVID: a súlyos szövődményekkel kórházban kezelt COVID-os betegeknél például hatalmas jelentősége van a szakértő táplálásnak, gondoljunk csak a hetekig lélegeztetőgépen lévő, önállóan enni és inni képtelen emberekre.
Bizonyos akut vagy krónikus betegségek fogyással járnak. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy ez a testtömegvesztés zömében izomtömegvesztést jelent, ami akár 70%-a is lehet a teljes elvesztett testtömegnek. A vázizom ilyen mértékű csökkenése pedig kedvezőtlenül hat a gyógyulási esélyekre. Megnövelheti a szövődmények kialakulásának kockázatát és a kórházi tartózkodás idejét.
Ismerd fel, hogy érintett vagy!
„A beteg vagy a hozzátartozó is tud segíteni az alultápláltság megelőzésében úgy, hogy önszűréssel felméri a kockázatot és gyanú esetén jelzi azt az orvosnak – tanácsolja Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. – Az önszűrést bárki egyszerűen megteheti önmaga is három lépésben.”
1. A testtömeg mérése: mérd rendszeresen testtömegedet és viszonyítsd ezt a testmagassághoz az ún. BMI érték kiszámolásával. (BMI = testtömeg (kg) / testmagasság (m2)
2. A fogyás mértékének követése
3. Az elfogyasztott táplálék mennyiségének követés
Az alultápláltság kezelésének szintén három szintje van
1. Segítségnyújtás a táplálkozásban: idős, elesett, gyenge betegeknél a hozzátartozó, a gondozó vagy az ápoló segíthet az étkezéseknél.
2. Dietetikai tanácsadás: dietetikus segítségével növelhető az energia- és tápanyagbevitel, pl. személyre szabott étrenddel, az ételek dúsításával, nyelési nehézség esetén az ételek állagának módosításával.
3. Orvosi felügyeletet igénylő táplálásterápia: gyógyszertárban kapható tápszerekkel és szükség esetén táplálást segítő eszközökkel.
„A megelőzésben és a betegségek várható kimenetelében bizonyíthatóan jelentősége van a tápláltsági állapotnak. A betegek szempontjából létfontosságú, hogy szükség esetén megfelelő táplálkozásterápiában részesüljenek” – teszi hozzá az MDOSZ elnöke.
Forrás: Drive Me Baby