Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

6 dolog, amely növeli a diabétesz kockázatát

Tudtad, hogy a szájvíz rendszeres használata is képes növelni a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát?
2018. September 28.

Többnyire mind tisztában vagyunk azzal, hogyan tudjuk megelőzni a cukorbetegséget: egészséges étkezés, aktív mindennapok, az egészséges testsúly fenntartása. Viszont nem csak ezeket tehetjük meg. Van számos egyéb dolog, amelyek megnövelhetik a diabétesz kialakulásának kockázatát.

1.Gluténmentesen étkezünk, amikor nem is vagyunk gluténérzékenyek

Az American Heart Association közel 200,000 embert vizsgált, majd kimutatta, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak glutént, 13%-kal kisebb valószínűséggel lesznek cukorbetegek, mint azok, akik gluténmentesen étkeznek. Ez azért lehet, mert a glutént kerülők kevesebb rostban gazdag gabonát visznek be a szervezetükbe, amelyek fontos szerepet játszanak a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében.

2.Sok időt töltünk egyedül

Egy friss BMC Public Health kutatásból derült ki, hogy azon 40-75 év közötti nők, akik kevésszer vesznek részt társadalmi tevékenységekben hajlamosabbak a kettes típusú cukorbetegségre, mint az erős kapcsolati hálóval rendelkezők. A kutatók nem tudják biztosan ennek az okát, de az bizonyos, hogy akik elzárkóznak a barátaiktól és a családjuktól, a társas interakcióktól, általában depresszióra hajlamosak – ez pedig emeli a diabétesz kockázatát.

3.Elhagyjuk a kávét

Akik négy éven keresztül több mint napi egy csészényivel csökkentették a kávéfogyasztásukat, 17%-kal nagyobb valószínűséggel lettek cukorbetegek, mint azok, akik nem változtattak a kávéfogyasztásuk mértékén – derült ki a Harvard egy kutatásából. További érdekesség, hogy akik növelték a kávéfogyasztást, 11%-kal kevésbé voltak hajlamosak a diabéteszre. A kutatók szerint a kávé egyenletesebb vércukorszintet biztosít – de mindenképp kerüljük a cukrot.

4.Gyakori szájvízhasználat

Az Alabamai Egyetem kutatói világítottak rá arra, hogy a szájvízzel nem csak a rossz, de a jó baktériumokat is kiöblítjük a szánkból. A jó baktériumok között pedig van olyan, amely az egészséges vércukorszint fenntartásában segít. Ezzel szemben viszont a rendszeres fogmosás az íny és a fogak egészségét támogatja, így azt semmiképp se hagyjuk el.

5.Túl magas sófogyasztás

Elhízáshoz és magas várnyomáshoz vezet, amelyek a diabétesz két fő okozói. Emellett a túlzott sófogyasztás az inzulinrezisztenciára is hatással van – derült ki egy svéd kutatásból.

6.Sztatinokat szedünk

Ezek a gyógyszerek fontosak a koleszterinszint normális szinten tartásához, de akár 36%-kal növelhetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kapcsolat még nem teljesen tiszta, viszont az tény, hogy a magas koleszterinszinttel élő emberek már alapból jobban ki vannak téve a diabétesznek.

via: Prevention

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ez történik, ha túl sok sót fogyasztunk

Ez történik, ha túl sok sót fogyasztunk

Megvan, pontosan mennyi sót kéne fogyasztanunk naponta.
A diabétesz 7 apró jele

A diabétesz 7 apró jele

Nem is gondolnánk, hogy ezek tapasztalásakor talán mi is cukorbetegek vagyunk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!