Fűszerez és gyógyít – ez a fahéj. Lássuk, milyen pozitív élettani hatásai vannak!
2019. July 8.Bár hajlamosak vagyunk klasszikus téli fűszerként gondolni a fahéjra, nyáron sem kell parkolópályára tennünk. Jól harmonizál a szilvával, a cseresznyével, a meggyel és a sárgabarackkal, ezért a nyári gyümölcsös pitékben is ott a helye, nem is beszélve a finom barackos és szilvás gombócról. Ha pedig mindez nem lenne elég, mutatjuk, mi mindenre jó még. Valóságos csodaszer!
Gyulladáscsökkentő
Bizonyos kutatások a fahéjnak gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak, segíthet, ha izomfájdalmakkal vagy duzzanatokkal küszködünk.
Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
Egy tanulmány szerint napi 120 mg fahéj elfogyasztása javítja a koleszterin- és trigliceridszintet. Egy másik tanulmány készítői pedig arra jutottak, hogy aki sok fűszert (azon belül is többek között fahéjat és kurkumát) fogyaszt az egyébként jelentős mennyiségű zsírt tartalmazó étrendje mellé, szintén számolhat csökkenő trigliceridszinttel. Éppen ezért szokták a zsírégetéssel is összefüggésbe hozni.
Szabályozza a vércukorszintet
A fahéj csökkenti a vércukorszintet, ha pedig magas szénhidráttartalmú ételt fogyasztunk fahéjjal, a fűszer segíthet megakadályozni a hirtelen megugró majd visszazuhanó vércukorszint kialakulását. Így ha mindenképpen fehér lisztből készült péksütit fogyasztanánk, legalább válasszunk fahéjas ízesítésűt.
Megvédhet a rákos megbetegedésektől
Magas antioxidáns tartalma megvédhet bennünket a DNS károsodásától és a sejtmutációktól, amelyek a rákos megbetegedések kialakulásával hozhatók összefüggésbe.
Legyőzhet bizonyos fertőzéseket
Antibakteriális tulajdonságai révén a fahéj különböző fertőzések legyőzésében is segítségünkre lehet. Sőt fogszuvasodás és rossz lehelet ellen szintén bevethetjük.
Forrás: Reader’s Digest