Fogyasszunk minél több málnát, egészségbomba minden egyes szem!
2019. July 4.Vitathatatlanul a nyár egyik legfinomabb gyümölcse, ráadásul igen egészséges is. Éppen ezért nem meglepő, hogy a legtöbb diéta a bogyós gyümölcsök közül kifejezetten ajánlja a málna fogyasztását. Lássuk, mitől annyira egészségesek ezek a pirosló kis gyümölcsök.
Alacsony a cukortartalmuk
Tény, hogy a fruktóz, azaz a gyümölcscukor összehasonlíthatatlanul jobb alternatíva a finomított, hozzáadott cukornál, viszont még jobb hír, hogy a málna alacsony cukortartalommal bír. Egy csészényi adagban csak 5 gramm cukor található, ez pedig igencsak kedvezőnek számít, elég csak összehasonítani a banánnal, amely a maga 12 grammjával több mint dupla annyi cukrot tartalmaz.
Tele vannak antioxidánsokkal
Magas antioxidánstartalmuk segíti szervezetünket a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rákos betegségek és a túlsúly kialakulása elleni harcban. Egy csészényi málna a napi szükséges C-vitamin mennyiség 50%-át is fedezi.
Fiatalító hatással bírnak
A feljebb említett antioxidánsok a fiatalságunkat is segítenek megőrizni, hiszen szembeszállnak az idő előtti öregedést okozó gyulladásokkal.
Tápanyagokban gazdagok
C-vitaminon és antioxidánsokon kívül más vitaminokban és ásványi anyagokban is rendkívül gazdagok. Említésre érdemes ezek közül a K-vitamin és a mangán, amelyek csontjaink szilárdságát biztosítják. Ezeken kívül található még magnézium, réz, vas, kálium, B- és E-vitamin is a gyümölcsben.
Segítik az emésztésünket
Magas rosttartalmuk révén segítik az emésztésünket, és jóllakottabbnak érezzük magunkat tőlük.
Jöhet 5 egészséges málnás recept?
Málnás tartlet túróval és zabpehelyliszttel
Málnás-paradicsomos gazpacho a különlegességek kedvelőinek
Málnás keksz quinoával, gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják
Málnás cukkinikenyér zabbal
Házi jégkrém kókuszosan
Forrás: so delicious