Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan hat a hőség a táplálkozásunkra?

2019. July 3.

Nincs étvágyunk, nem tudunk rendesen aludni, sőt néha úgy érezzük magunkat, mint egy kókadt, kiszáradt növényke. Ezt teszi velünk a hőség, és bár klassz dolog a nyár, tény, hogy az utóbbi napokban tapasztalt hőhullámok még az egészséges szervezetet is megviselik. Mit tehetünk a forró napok komfortosabbá tételéhez? A táplálkozás kulcsfontosságú, mutatjuk, miért. 

 

Mennyi vizet igyunk?

Egy átlagos nap 6-8 nagy pohár vizet kellene meginnunk, azaz egész pontosan folyadékot, a víz egy részét kiválthatjuk tejjel, növényi tejekkel, cukormentes üdítővel, teával is. Fontos azonban tudni, hogy a koffeintartalmú italok fogyasztása folyadékveszteséghez vezet, ezért a kávé mellé mindenképpen igyunk vizet, a fekete teát pedig inkább cseréljük gyümölcsteára a forró napokon. A magas külső hőmérséklet és páratartalom gyorsítja bőrünk kipárolgását, a fokozott izzadás miatt gyakrabban kell pótolnunk a folyadékot. Ennek mértéke függ attól is, hogy mennyire folytatunk aktív életmódot.

 

Mit együnk?

Az ételek a folyadékbevitelünk 20-30%-áért felelnek, bizonyos zöldség- és gyümölcsfélék pedig jóval több folyadékot tartalmaznak az átlagos ételekhez képest. Ilyen például az eper, az uborka, a cukkini, a zeller, a dinnye és a saláta. Keverjünk egy jó vegyes salátát belőlük, illetve fogyasszunk leveseket, zöldséges ragukat és zabkását, ezek mind magas nedvességtartalmú ételek. A nehezen emészthető fogásokat lehetőleg kerüljük el.

 

Segíthet az étel és ital hűsíteni magunkat?

A fagyi és a jégkása csábítónak tűnhet a melegben, de higgyük el, inkább ártanak, mint használnak. Hűsítő hatásuk rövid ideig érezhető, mert az emésztés folyamata eleve hőt termel, ráadásul ha hideget eszünk, a szervezetünk hajlamos túlkompenzálni, azaz megemeli a testhőmérsékletünket. Ezzel szemben a meleg italok segíthetnek, hiszen növelik a belső hőmérsékletünket, jobban izzadunk tőlük, ennek hatására pedig lehűl a szervezetünk. 

 

Miért nincs étvágyunk?

A nyári magas hőmérséklet és a sok napsütéses óra befolyással van az étvágyunkra. Azért nem érezzük éhesnek magunkat, mert a szervezetünk megpróbálja leállítani a belső hőmérsékletünket emelő folyamatokat, vagyis a feljebb már említett emésztést. Az egyensúlyt fokozott odafigyeléssel teremthetjük meg: gondoskodjunk arról, hogy csak tápláló, vitamindús ételeket fogyasszunk. Legyen a kevesebb alaposan megválogatott! 

 

Miért nem tudunk jól aludni?

Sokszor egyszerűen azért, mert szomjasak vagyunk. Este sokan azért nem isznak, hogy elkerüljék az éjszakai felébredéseket, azonban a folyadékhiány éppúgy félálomban töltött éjszakákat eredményez. Inkább igyunk meg egy pohár vizet lefekvés előtt, vagy készítsünk be valami innivalót az éjjeliszekrényre.

 

Forrás: BBC goodfood

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!